Postzegels

Röda Korset is Zweeds voor Rode Kruis. En wat betekent Läkare utan Gränser? Met het Rode Kruis ernaast en een plaatje erbij zijn we er zo: Artsen zonder grenzen....

DV

De beide organisaties krijgen komende week een eerbewijs van de Zweedse post. Het zijn tegelijk de twee jaarlijkse Zweedse Nobelprijszegels, omdat zowel het Rode Kruis als Artsen zonder grenzen de Nobel-vredesprijs hebben gekregen. De in 1971 opgerichte Artsenorganisatie kreeg de prijs twee jaar geleden, in 1999. Het Rode Kruis kreeg de prijs al vier keer: in 1901, 1917, 1944 en 1963.

De emissie past ook in het kader van 2001 als het Internationale jaar van de vrijwilligers. In datzelfde kader brengt kanaaleiland Jersey een saluut aan de brandweer, die het overigens al lang niet meer van vrijwilligers alleen kan hebben. Zes brandweerwagens, één uit 1845 en de rest ladder- en pompauto's van tussen 1935 en 1989, worden op een uitgifte van 25 september in beeld gebracht.

Tot de reddinsorganisaties behoort ook de kustwacht. Italië heeft heel veel kust. Een reddingsactie met reddingsboten en reddingshelikopter zijn te zien op een recente zegel van 800 lire.

Meer over