Postuum Steven Bochco

FILE - In this Aug. 17, 2016 file photo, television writer/producer Steven Bochco poses for a portrait at his office in Santa Monica, Calif. Bochco, a writer and producer known for creating "Hill Street Blues," has died. He was 74. A family spokesman says Bochco died Sunday, April 1, 2018, in his sleep after a battle with cancer. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP, File)Beeld Chris Pizzello

Steven Bochco (1943-2018)

Het nieuws van het overlijden op 74-jarige leeftijd (aan leukemie) van televisieserie-pionier Steven Bochco werd op Twitter vergezeld door de hashtag #LetsBeSafeOutThere. Fans van de politieserie Hill Street Blues (1981 – 1987) zal dit bekend voorkomen, al is de letterlijke quote, uitgesproken door sergeant Phil Esterhaus bij de ‘roll call’ (briefing van de agenten) waarmee elke aflevering opende: ‘Hey, let’s be careful out there.’

In ‘TV (The Book)’ noemen de vooraanstaande Amerikaanse televisiecritici Alan Sepinwall en Matt Zoller Seitz Hill Street Blues (ook in Nederland populair) een van de invloedrijkste televisieseries in de geschiedenis van het medium, wegbereider van een nieuwe manier van verhalen vertellen, die uiteindelijk series als The Sopranos, The Wire en Breaking Bad mogelijk zou maken.

Hill Street Blues speelde zich af in een van de armste wijken in een naamloze Amerikaanse stad, waarbij de politiemensen van bureau Hill Street de gemankeerde personages zijn. Bochco leende de vorm, nieuw voor serieus drama, van soap opera’s, waarbij verhaallijnen over verschillende episodes werden uitgesmeerd, met een enorme cast van anti-helden, en waarbij politieprocedures en persoonlijke sores gelijke aandacht kregen. De stijl, met uit de hand gefilmde scenes, abrupte montage en vermenging van drama en gitzwarte humor, had meer aan het werk van jarenzeventig-filmklassiekers als Serpico en Nashville te danken dan aan de politieseries die er aan vooraf gingen. Het eerste seizoen won acht Emmy’s – in totaal zou Hill Street Blues 98 Emmy-nominaties verzamelen.

Na Hill Street Blues werkte Bochco aan de advocatenserie L.A. Law (1986-1994) en vooral aan NYPD Blue (1993-2005), een politieserie die de grenzen verlegde van wat er mogelijk was op Amerikaanse networks, die zich links en rechts ingehaald zagen worden door de nieuwe kabelproducenten. Op HBO luidde bijvoorbeeld The Sopranos vanaf 1999 een nieuw tijdperk in, waarbij de complexe, gewaagde en niet te vergeten reclamevrije verhaallijnen veel nieuwe kijkers trokken.

Bochco werd in New York geboren, zoon van een concertviolist en een schilderes. Na zijn studie kwam hij terecht bij Universal Pictures en schreef hij mee aan populaire series als Ironside, McMillan & Wife en Columbo. Voor deze laatste politieserie, met Peter Falk als onorthodoxe politie-inspecteur schreef hij de eerste episode Murder by the book (1971), geregisseerd door de jonge Steven Spielberg, die bij Universal meters aan het maken was.

Bochco heeft ook de nodige flops op zijn naam staan, maar het is moeilijk om je een stamboom van de betere dramaseries van de laatste jaren voor te stellen waarbij de lijnen niet op een of andere manier terugvoeren naar het baanbrekende Hill Street Blues.

Mark Moorman

Meer over