Posthuma verrast met ritzege in Parijs-Nice

Bobby Julich is zondag winnaar geworden van Parijs-Nice, de eerste wedstrijd om de Protour. De 33-jarige Amerikaan zag zijn leidende positie in de slotetappe niet meer in gevaar komen....

Van onze sportredactie

Joost Posthuma won zaterdag op indrukwekkende wijze de zesde etappe en behaalde daarmee zijn eerste profsucces.

Posthuma geldt als een talent in de wielerwereld. Hij stapte vorig jaar juni over naar de profploeg van de Rabo. De jonge coureur was vroeg in de zesde etappe meegesprongen in een kopgroep van acht. Op de col de Tanneron, de laatste klim van de dag, sprong de Duitser Jörg Ludewig weg. De Nederlander reed er op de macht naar toe en liet Ludewig nog voor de top achter.

In de afdaling maakte de Hengeloër nog een stuurfout. Ludewig kwam bijna terug aan het wiel van de Raborenner, maar kon het gaatje niet dichtrijden. Op imponerende wijze vergrootte Posthuma, afgelopen week 24 geworden , in de laatste 20 kilometer zijn voorsprong naar ruim een minuut.

Julich werd de eerste Amerikaan ooit die Parijs-Nice won. De nummer drie van de Tour van 1998 gedijt goed in het door Bjarne Riis strak geleide Team CSC. De Deense ploeg werkt jaarlijks in het vroege voorjaar een trainingsstage af in Italië waar de vonken vanaf vliegen. Met resultaat, de ploeg staat telkens op scherp als Parijs-Nice zich aandient. Vorig jaar won de inmiddels bij CSC vertrokken Duitser Jaksche, nu was het Julich, hoewel diens ploeggenoot Voigt misschien wel de beste man in koers was.

Meer over