Postcodegebied 1012: de schoonmaak

Postcodegebied 1012 in Amsterdam is de zone de Wallen, de Dam en het Rokin. Sinds 2007 werken de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie nauw samen om in dit specifieke gebied de georganiseerde criminaliteit te bestrijden....

De gemeente pakt de infrastructuur aan door bonafide ondernemers te steunen bij de aankoop van panden en de bestemming daarvan te veranderen, het OM en de politie richten zich op de criminaliteit.

Door de overdaad aan raambordelen, coffeeshops, gokhallen, morsige horeca en louche hotels zijn de Wallen verloederd. Grote sommen crimineel geld worden er verdiend en geïnvesteerd. Criminelen vestigen zich er, de prostitutie is nauw verweven met mensenhandel. Leveranciers van de coffeeshops verdienen jaarlijks tientallen miljoenen euro’s, die worden gepompt in horeca en bordelen.

Emergo richt zijn pijlen nadrukkelijk op de partijen die de bedrijvigheid op de Wallen faciliteren: de kamerverhuurbedrijven, de huisjesmelkers, de cafés van waaruit prostituees in de gaten worden gehouden, de hotels waarin slachtoffers van mensenhandel worden ondergebracht.

Een complex juridisch convenant maakt het mogelijk dat de gemeente, de politie, het OM en de Belastingdienst informatie delen. Daarbij gaat het om criminele antecedenten, (verdenkingen van) strafbare feiten, belastinggedrag, vergunningen, vastgoed en bedrijfsinformatie. Het convenant is ondermeer ondertekend door de ministers van Justitie en Binnenlandse zaken, de staatssecretaris van Financiën, de burgemeester van Amsterdam, de Amsterdamse hoofdofficier en de hoofdcommissaris van politie.

Het ministerie van Justitie is met Amsterdam opdrachtgever en de grootste geldschieter van Emergo.

Emergo stopt op 1 januari 2011, dan is het geld op. Alle betrokken partijen vinden dat de samenwerking moet doorgaan.

Drie jaar geleden waren er nog 477 ramen op de Wallen. Op aangeven van de gemeenten kochten de corporaties NV Stadsgoed en NV Zeedijk meer dan honderd panden. Er zijn nu nog 371 ramen over. Dit aantal moet van de gemeente terug naar 293.

De 78 ramen die nog dicht moeten, hoeven niet allemaal te worden (op)gekocht. De gemeente kan ze onteigenen nadat het bestemmingsplan is gewijzigd zodat de bordelen moeten verdwijnen..

Corporaties kopen de panden. De gemeente betaalt de zogeheten planschade. Als een bordeel wordt veranderd in een modeatelier daalt de waarde van het pand enorm, aangezien de exploitatieopbrengsten van een bordeel veel hoger zijn dan die van een modeatelier. Die schadepost neemt de gemeente voor haar rekening. Amsterdam heeft tot nu toe 36 miljoen euro planschade betaald.

Meer over