Post-vakantiehausse verblijdt Damrak

'Het lijkt erop dat beleggers het oude ritme weer oppakken', zegt een beurshandelaar. Volgens de traditie stijgen de koersen in augustus na afloop van de vakantie....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

En stijgen deden de koersen maandag over een breed front, in heel Europa. De toonaangevende Amsterdamse index, de AEX, sloot 17,00 punt ofwel 4,61 procent hoger op 386,11. Alle hoofdfondsen sloten positief. De graadmeter voor middelgrote bedrijven AMX steeg met 1,85 procent naar 372,46 punten.

Met de stijging voerde de AEX de Europese indices aan. Bij sluiting van de handel in Amsterdam stond de Bloomberg 500 2,7 procent hoger, de Engelse FTSE 1,96 procent en de Duitse Dax 3,5 procent.

Een duidelijke aanleiding voor het optimisme is er niet. Bedrijfsnieuws ontbrak. Het macro-economische nieuws uit de Verenigde Staten was slecht, maar viel weer mee ten opzichte van nog slechtere verwachtingen. 'Op het moment van publicatie stond de AEX al op winst. Daarna zijn er nog een paar punten bijgekomen', zegt een handelaar.

De grootste stijger in de AEX was Getronics. De automatiseerder maakte de afgelopen week een enorme zwieper. Op geruchten over dramatisch slechte halfjaarcijfers zakte het aandeel van 1,06 euro naar 0,66 euro. De halfjaarcijfers vielen echter alleszins mee en sinds de publicatie stijgt Getronics stevig verder. Maandag steeg het fonds 12,5 procent ofwel 0,13 euro naar 1,17. 'Het is een kuddementaliteit. Iedereen holt achter elkaar aan. Eerst bij het verkopen van stukken Getronics, nu bij het kopen. Maar het is ook een teken van terugkerend vertrouwen', zegt een handelaar.

Als groep profiteerden vooral de banken en verzekeraars van de beursopleving. Aegon steeg 9,05 procent naar 15,62 euro, ING 7,40 procent naar 23,95 en ABN Amro 5,40 procent naar 17,95 euro

DSM profiteerde niet van geruchten uit Australië over een bod op dochterbedrijf Gist Brocades. Volgens een Australische krant heeft Burns Philp belangstelling voor het voormalige Gist-Brocades, sinds 1998 onderdeel van chemieconcern DSM. DSM ontkent in alle toonaarden. Het fonds steeg 2,19 procent naar 44,30 euro.

Ook de stijging van KPN bleef aan de vooravond van de publicatie van cijfers achter bij de index. KPN sloot 3,25 procent hoger op 4,76 euro.

Meer over