Portugese minister gelast onderzoek naar afluisteren

De Portugese minister van Binnenlandse Zaken Manuel Dias Loureiro heeft een onderzoek gelast naar beschuldigingen dat de geheime diensten in zijn land politici hebben bespioneerd....

Reuter

LISSABON

Het weekblad Expresso onthulde zaterdag dat de Informatie- en Veiligheidsdienst (SIS) op eigen houtje de gangen is nagegaan van leiders van oppositiepartijen en van voormalige leiders van de sociaal-democraten, de huidige regeringspartij. Het blad voert een bron in de geheime dienst op.

De SIS zou ondermeer staatssecretaris van Cultuur Pedro Santana Lopes hebben bespioneerd. Dat zou zijn gebeurd na het aftreden van de minister eerder dit jaar. Expresso ging niet nader in op de aard van de activiteiten.

Het weekblad meldde ook dat de SIS zich had verdiept in de contacten tussen politici en zakenlieden met als doel informatie te verzamelen over de fondswerving van oppositionele politieke partijen.

De scheidende premier Cavaco Silva meende dat het verhaal van het weekblad op drijfzand berust. Volgens hem is er een duidelijk verband met de komende parlementsverkiezingen die voor oktober op het programma staan.

Meer over