Portugal naar halve finale na langdradig duel tegen Polen

Op het EK hopen de grote namen van de internationale voetbalscene te gloriëren en ontluiken nieuwelingen. Polen - Portugal, de eerste kwartfinale van Euro 2016, was zo'n naarmate de tijd vorderde steeds saaier duel, met eindelijk een scorende rol voor Robert Lewandowski, maar vooral met het dartele optreden van tiener Renato Sanches.

Willem Vissers
Milik doet een doelpoging. Beeld afp
Milik doet een doelpoging.Beeld afp

Uiteindelijk viel de beslissing, net als in de vorige ronde van Polen, na 1-1 en strafschoppen. Lewandowski en Sanches benutten ook hun penalty op fraaie wijze. Blaszczykowski miste als enige, waarna Quaresma na het duel met de Kroaten ook de strafschoppenserie besliste. Portugal dus in de halve finales, net als vier jaar geleden.

Een jongen nog

Dat hadden ze vlot gezien bij Bayern, dat ze een maand geleden niet alleen Hummels kochten bij rivaal Dortmund, maar meteen een miljoen of 45 uitgaven aan Renato Sanches van Benfica, een echte nummer 10, hoewel hij dan speelt met 16 bij Portugal en nu nog veelvuldig over rechts dribbelt. Na het invallen van spelmaker Moutinho verhuisde hij naar links.

Hij is een jongen nog, 18 jaar, die alle moderne facetten van het spel beheerst. Lopen, tackelen, maar vooral natuurlijk mooi voetballen, met passie, snelheid en technisch vermogen. Een echte 10 dus, als noodzakelijke aanvulling voor Ronaldo, die al in 2004 debuteerde op het EK, en toen iets ouder was dan Sanches nu.

Ronaldo, zo bleek opnieuw, kan het ook niet allemaal alleen. Hij miste een paar behoorlijke kansen en speelde sober, al kan hij het niet laten vrije trappen van 35 meter op doel te blijven schieten, als een jager die met een geweer met afgezaagde loop van 100 meter een hert wil raken.

Sanches was al een paar keer ingevallen in Frankrijk, met als belangrijkste bijdrage de dribbel die de zege op de Kroaten inleidde. Nu scoorde hij voor het eerst in de nationale ploeg, na een fijne combinatie met Nani. Hij schoot hard met links, terwijl hij van nature rechts is. De moderne voetballer van de toekomst is tweebenig. Dat was de 1-1.

null Beeld afp
Beeld afp

Oudere garde

Het was dus begonnen met de iets oudere garde, met de spits die zichzelf nog niet op het scoringsformulier had teruggevonden. Robert Lewandowski, ook pas 27 ondanks zijn status, scoorde al in de tweede minuut, na een voorzet vanaf de linkerflank van dribbelaar Grosicki, die aan de bal was gekomen na een misser van Cedric.

Polen, defensief ingesteld waardoor de wedstrijd te weinig spektakel kreeg, was sowieso een van de opvallende ploegen van het toernooi, al was de opmars niet helemaal verrassend. Bondscoach Adam Nawalka beleefde een uitstekende kwalificatie, waarin de ploeg zelfs met 2-0 won van de wereldkampioen uit het buurland, Duitsland. Polen heeft veel ervaring, ook van spelers bij topclubs. Lewandowski bij Bayern dus, Piszczek en Blaszczykowski bij Dortmund, Krychowiak bij de winnaar van de Europa League Sevilla.

En dan is daar natuurlijk Milik, de Ajacied, die redelijk speelt, doch slechts één keer scoorde, mede omdat zijn linkerbeen minder goed is dan normaliter. Milik, had zijn club al miljoenen vakantiegeld kunnen opleveren, als hij wat beter was omgegaan met zijn kansen. Hij zinspeelt op een transfer.

Open duel

Zo ontstond in Marseille met name voor rust een redelijk open duel. Naarmate de tijd vorderde nam de aantrekkingskracht zienderogen af. De zogenoemde fanzone van Bordeaux, van waaruit dit verslag is geschreven, leefde vurig mee. Natuurlijk waren er veel Portugezen op het commercieel uitgebuite plein, waar de supporter voetbal kan volgen, eten en drinken, en zelfs een balletje trappen. Immers: in Frankrijk wonen meer dan een miljoen Portugezen. Maar op het plein waren ook genoeg Polen alsmede Duitsers en Italianen, die zaterdag in de stad hun landen zien voetballen. De vredige sfeer is echt pure werving voor verbroedering in sport. Voor aanvang van de verlenging hielden veel neutrale toeschouwers het overigens voor gezien.

Ze misten de spannende serie, na een af en toe vervelend langdradig duel. Portugal is volgende week woensdag in Lyon de tegenstander van de Belgen of van Wales. De Portugezen hebben geen duel na 90 minuten voorgestaan, maar bereikten wel de halve finales.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over