Update

Portugal leeft nog na goal in extra tijd tegen VS

Voor Portugal is het WK voetbal nog niet voorbij. De formatie van bondscoach Paulo Bento speelde in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) in het tweede groepsduel gelijk tegen de Verenigde Staten. In Manaus werd het 2-2. De gelijkmaker van Portugal viel ver in extra tijd.

null Beeld getty
Beeld getty

Toch is de kans dat Portugal de achtste finales haalt gering. Het land heeft na 2 duels pas 1 punt. Duitsland en de Verenigde Staten hebben er al 4.

Al na 5 minuten had Portugal wel zijn eerste opsteker van het toernooi te pakken. De Amerikaanse verdediger Geoff Cameron raakte de bal volkomen verkeerd en speelde zo Nani aan. In volledig vrije positie maakte de aanvaller van Manchester United het karwei vlak voor doelman Tim Howard uiterst beheerst af.

Verder lukte er niet zo gek veel bij Portugal. Cristiano Ronaldo werd slechts sporadisch aangespeeld en was niet zo gelukkig in zijn acties. Na zijn treffer liet Nani vrijwel alle ballen van zijn voet springen. Na ruim een kwartier viel ook nog eens Hélder Postiga geblesseerd uit.

Postiga was al de vervanger van de niet fitte Hugo Almeida, zodat Éder als derde spits in de rangorde in het veld kwam. Hij bakte er weinig van. In het doel ontbrak bovendien de geblesseerd Rui Patricio, die werd vervangen door Beto. Zoals bekend was achterin Pepe, na zijn rode kaart tegen Duitsland, geschorst.

Al vrij snel hadden de Amerikanen in de gaten dat ze niet kansloos waren. Eerst schoot Clint Demsey net over, vervolgens zag hij een inzet door Beto met de voeten gekeerd. Ook Michael Bradley probeerde het van ver, maar zag zijn schot naast gaan.

Meteen na rust was Bradley heel dicht bij de 1-1. Na een actie van Fabian Johnson op rechts leek hij de bal voor het inschieten te hebben. Op curieuze wijze wist de Portugese verdediger Ricardo Costa de bal nog net uit het doel te houden.

De gelijkmaker kon echter niet uitblijven en die viel dan ook in de 64ste minuut. Jermaine Jones haalde uit van buiten het strafschopgebied en liet Beto kansloos. In de slotfase kwamen de Amerikanen op voorsprong, toen Demsey de bal met de borst in het doel liep. Op aangeven van Ronaldo zorgde invaller Silvestre Varela in de slotseconde voor de 2-2.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over