Portret van heldin slavernijtijd op Amerikaans twintigdollarbiljet

Voor het eerst in honderd jaar krijgen de Verenigde Staten weer een portret van een vrouw op briefgeld. De beeltenis van de voormalige slavin Harriet Tubman prijkt vanaf 2020 op biljet van 20 dollar. Zij geldt als heldin die honderden slaven hielp bij hun vlucht naar vrijheid.

Redactie
Harriet Tubman op een foto uit de periode 1860-1875. Beeld ap
Harriet Tubman op een foto uit de periode 1860-1875.Beeld ap

Dat heeft de minister van Financiën Jack Lew woensdag bekendgemaakt. De beslissing volgt op een belofte van de minister. Hij kondigde in juni aan dat het nieuwe gezicht op het tiendollarbiljet een vrouw zou worden. In de maanden daarna bleek dat het huidige gezicht van dat biljet, Amerika's eerste minister van Financiën Alexander Hamilton, nog te populair was om te vervangen.

Tubman (1823-1913) hielp met de ontsnapping van honderden slaven uit de zuidelijke staten van de VS via de 'Underground Railroad'. Dit was een netwerk van smokkelroutes die slaven konden gebruiken om naar het noorden en Canada te vertrekken, waar de slavernij al was afgeschaft. Tubman vertrok in totaal dertien keer naar het zuiden om slaven te helpen. Dit leverde haar de bijnaam Moses op. Op het biljet neemt ze de plaats in van Andrew Jackson, de zevende president. Hij is medeverantwoordelijk voor de dood van duizenden indianen.

Ook andere biljetten krijgen een ander uiterlijk. Zo komen de beeltenissen van de voormalige first lady Eleanor Roosevelt en Martin Luther King op de achterkant van het vijfje en krijgen vijf voorvechters van het vrouwenkiesrecht op de achterkant van het tiendollarbiljet.

Welke vrouw komt op het biljet?

Tubman had concurrentie van drie andere vrouwen. Onder meer Rosa Parks en Betty Friedan hadden kans om een biljet te komen.

Een Photoshop van een twintigdollarbiljet met het portret van Tubman. Beeld afp
Een Photoshop van een twintigdollarbiljet met het portret van Tubman.Beeld afp
Meer over