Porto da minha infância, Orfeo Ruhr Triënnale, Réalité

De favorieten en de aanraders van de redactie: zoals een liefdesverklaring aan Porto, of een kans om de beste theater-stukken in te halen.

Beeld uit Porto da minha infância. Beeld Hollandse Hoogte
Beeld uit Porto da minha infância.Beeld Hollandse Hoogte

Film: Porto da minha infância, Regie Manoel de Oliveira.

Als eerbetoon aan de Portugese meestercineast Manoel de Oliveira, die in april op 106-jarige leeftijd overleed, vertoont Eye een van zijn meest persoonlijke films: Porto da minha infância (2001), een liefdesverklaring aan Porto, waar De Oliveira werd geboren en altijd bleef wonen. In een mix van documentaire en fictie kijkt de regisseur - destijds 95 jaar en op het hoogtepunt van zijn roem - terug op zijn jeugdjaren. Met een bescheiden lengte van een uur is de film een fraai kleinood voor de liefhebbers van zijn weerbarstige, poëtische stijl.

Pauline Kleijer

Theater: Orfeo Ruhr Triënnale: Orfeo naar Monteverdi. Zollverein, Essen t/m 6 september

De Nederlandse theatermakers Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot maakten samen met regisseur Susanne Kennedy een zenuwslopende freakshow over Orpheus en zijn in de onderwereld afgedaalde geliefde Eurydice. In een oude kolenmijn in Essen hebben zij een installatie gebouwd waarin het publiek van kamer naar kamer dwaalt en oog in oog komt te staan met een hevig getroebleerde, platinablonde vrouwen met een latexgezicht. Romantische liefde wordt hier een doodsstrijd en wij zijn met zijn allen een besmuikt toekijkende Orpheus. Doodeng af en toe.

Hein Janssen

Film: Réalité, Regie Quentin Dupieux

Réalité biedt de overtreffende trap van Quentin Dupieux' ingenieus-onnavolgbare hersenkonkels. Wat begint met een meisje dat kijkt hoe haar vader een paarse videoband uit de maag van een versgeschoten everzwijn snijdt, ontaardt in een film waarin elke grens tussen kunst en werkelijkheid, tussen dromen en waken wordt opgeheven. Iedereen die de puzzel tracht op te lossen krijgt een vette grijns toegeworpen, en ondertussen laat Dupieux (de echte naam van house-/hiphop/electronicamuzikant Mr. Oizo), tussen de regels door, slim zien dat ware absurditeit schuilt in het alledaagse.

Berend Jan Bockting

Theater: Theaterfestival 3 t/m 13 augustus in diverse theaters in Amsterdam

In het Nederlands Theaterfestival worden traditiegetrouw de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen opnieuw opgevoerd. Dit jaar met onder meer Horror van Jakob Ahlbom, Medea door Toneelgroep Amsterdam, Kunsthart door Mugmetdegoudentand. Als extra voorstellingen onder meer Leo en Lena van NTJong en Voor zichzelf, het bejubelde nieuwe programma van Micha Wertheim. De jaarlijkse lezing De Staat van het Theater waar het Theaterfestival mee opent, wordt dit jaar gedaan door Ola Mafaalani, artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Het TheaterGala met de uitreiking van de toneelprijzen wordt gepresenteerd door acteur/zanger Maarten Heijmans.

HJ

Muziek: Amsterdam Woods, Amsterdamse Bos, 29 en 30 augustus

De festivaltrend van popmuziek (én lekker eten) rond duinpan, bos en/of lommer komt naar de Randstad. In het Amsterdamse Bos, bij de eerste editie van festival Amsterdam Woods, klinkt dit weekeinde rock- en sfeermuziek van The Veils, Villagers, I Am Kloot en Jacco Gardner, Kovacs en nog heel veel meer. Bijzonder: Amsterdam Woods toont ook spraakmakende muziekdocumentaires op groot scherm, dus zitkussens mee.

Robert van Gijssel

Theater: De Toneelbibliotheek Rabozaal Amsterdam, zaterdag 29 augustus van 15.00 tot 16.30 uur

Onder de titel De Toneelbibliotheek toont Toneelgroep Amsterdam vooruitblikken op voorstellingen die in het nieuwe seizoen te zien zijn. Acteurs lezen korte scènes, er zijn filmbeelden en previews, interviews met diverse makers en acteurs. Dit keer onder meer over (onder voorbehoud) Medea, The Fountainhead, Het Jaar van de Kreeft, De Andere Stem en Glazen Speelgoed.

HJ

Meer over