Porosjenko: 'Referendum GeenPeil koren op de molen van Poetin'

Het referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie is 'koren op de molen' van de Russische president Vladimir Poetin. Dat zegt de Oekraïense president Petro Porosjenko in een interview met NRC.

Redactie
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ontmoette president Petro Poroshenko daags voor het Nederlandse bezoek in de Oekraiense hoofdstad. Beeld anp
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ontmoette president Petro Poroshenko daags voor het Nederlandse bezoek in de Oekraiense hoofdstad.Beeld anp

Het comité GeenPeil, de initiatiefnemers voor het referendum, speelt daarmee 'bewust of onbewust' de Russische agressie in de kaart, vindt hij. 'Poetins politiek is een probleem voor de hele wereld. Iedereen moet weten dat een stem in het referendum ook een stem is voor of tegen de Oekraïeners die hun leven hebben gegeven voor Europese waarden. Ik verafschuw het idee dat de Nederlanders gijzelaars worden van een politiek spel', aldus Porosjenko.

Het referendum is formeel slechts raadplegend, maar een meerderheid in de Tweede Kamer is bereid om de uitslag over te nemen.

Porosjenko is vandaag en morgen in Nederland voor overleg met premier Rutte en een audiëntie bij koning Willem-Alexander op de Eikenhorst. Nederland is in 2016 een half jaar roulerend voorzitter van de Europese Unie. Porosjenko wordt vanavond door koning Willem-Alexander ontvangen. De Oekraïense president spreekt ook met de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer en ondernemers. Vrijdag houdt Porosjenko een lezing voor de Universiteit van Leiden.

Russische verantwoordelijkheid
Volgens Porosjenko heeft de MH17-ramp Nederland en Oekraïne nader tot elkaar gebracht. Hoewel de schuldvraag nog niet aan de orde is gekomen in de onderzoeken tot nu toe, zegt Porosjenko het antwoord daarop al te hebben: 'Ik kan dingen zeggen die de Nederlanders niet kunnen zeggen. De MH17 is niet neergeschoten door een Buk-raket in handen van de terroristen. Het was een Russische Buk, gelanceerd door een in Rusland getrainde crew. Het was een Russische verantwoordelijkheid.'

De president zegt verder in het interview dat hij hoopt dat Oekraïne uiteindelijk lid wordt van de EU. 'Na mijn eerste of tweede termijn als president, droom ik ervan lid te worden van het Europese Parlement namens Oekraïne', zegt Porosjenko. Zijn huidige termijn loopt tot 2019, een eventuele tweede tot 2024.

Meer over