Pormes voelt zich veroordeeld door vrijspraak

Sam Pormes schiet buiten de rechtszaal in de lach en kan niet meer stoppen. Dat komt doordat zijn eigen woorden hem aan het lachen brengen: ‘Mijn partij rekent mij af op het feit dat ik ben vrijgesproken....

In een kort geding had de voormalig GroenLinks-senator even tevoren geëist dat de voorzitter van die partij, Herman Meijer, uitlatingen terugneemt die hij op 28november deed in het televisieprogramma NOVA.

Volgens Pormes beschuldigde Meijer hem daarin van betrokkenheid bij een aanslag op een politiewagen in Assen in 1982. De rechtbank in Assen veroordeelde Pormes tot drie jaar cel wegens medeplichtigheid aan poging tot moord. Het gerechtshof in Leeuwarden sprak hem in 1983 in hoger beroep echter vrij.

Het geschil spitst zich toe op de interpretatie van die uitspraak. Volgens GroenLinks is Pormes dan wel vrijgesproken van poging tot moord, maar blijft overeind dat hij zijn huis beschikbaar heeft gesteld aan de schutters.

Volgens de advocaat van Pormes handelt GroenLinks onrechtmatig door zich te beroepen op een vernietigd vonnis. ‘De heer Pormes kan zich onmogelijk verweren tegen zijn vrijspraak’, stelde zijn advocaat. En dat maakt Pormes aan het lachen. ‘Stel je voor dat ik met zulk ‘‘bewijs’’ zou aankomen in de Eerste Kamer, dan schieten ze me daar helemaal af.’

Pormes voelt zich door Meijer geschaad in zijn goede naam. Zo zou hij door alle ophef zijn baan zijn kwijtgeraakt als consulent bij het Centrum voor Internationale Samenwerking Drenthe.

Vorig jaar raakte Sam Pormes in opspraak. HP/De Tijd schreef over zijn veronderstelde aanwezigheid bij een trainingskamp voor terrorisme in Zuid-Jemen in 1976. Ook zou Pormes volgens het blad betrokken zijn geweest bij de treinkaping bij De Punt in 1977 en bij de schietpartij uit 1982.

GroenLinks voerde een eigen onderzoek uit en concludeerde dat Pormes de partij onvoldoende had geïnformeerd over zijn verleden. De partij royeerde Pormes eind november als lid.

De rechter doet uitspraak op 17januari.

Meer over