pop

****..

MESSCHERPE GITAARDUELS
Drive-By Truckers: Brighter Than Creation’s Dark. New West/ Sonic Rendezvous.

MESSCHERPE GITAARDUELS
Ze maken hopeloos ouderwetse muziek, de Drive-By Truckers uit Georgia, maar hun sterk in de Amerikaanse southern rock van de jaren zeventig gewortelde platen hebben een begeestering die zelfs bij grote voorbeelden als Lynyrd Skynyrd en de Allman Brothers een zeldzaamheid was.

MESSCHERPE GITAARDUELS
Ook het negende album Brighter Than Creation’s Dark had in 1973 gemaakt kunnen zijn, maar de messcherpe gitaarduels in 3 Dimes Down en The Man I Shot hebben een zeggingskracht die Neil Young met zijn Crazy Horse al decennia lang ontbeert.

MESSCHERPE GITAARDUELS
Los van robuuste rock kan de band, die het vertrek van een van de belangrijkste krachten (Jason Isbell) nauwelijks heeft gedeerd, ook met verstild countryrepertoire uit de voeten, zoals blijkt in Bob.

MESSCHERPE GITAARDUELS
Brighter Than Creation’s Dark is niet alleen hun beste en met 19 nummers meest veelzijdige album, maar bewijst ook dat Drive-By Truckers begrijpen wat Neil Young en The Eagles zo goed maakte. Leg een liedje als Daddy Needs A Drink naast alles op de laatste cd van The Eagles, en je vraagt je af waar het ooit met de mannen van Hotel California is misgegaan.

DAN NOG LIEVER MICK JAGGER SOLO
**

DAN NOG LIEVER MICK JAGGER SOLO
Lenny Kravitz: It Is Time For A Revolution. Virgin/EMI.

DAN NOG LIEVER MICK JAGGER SOLO
Van Lenny Kravitz hoeven we sinds hij in 1989 verrassend debuteerde met Let Love Rule geen vernieuwingen te verwachten. Zijn Hendrix- en Lennon-pastiches zijn al jaren aan weinig verandering onderhevig, al wist hij op de meeste platen wel een paar liedjes te zetten die je bijbleven.

DAN NOG LIEVER MICK JAGGER SOLO
Daarvan is op zijn achtste studioplaat geen sprake. De muziek klinkt gemakzuchtig, om over de teksten nog maar te zwijgen. ‘It is time for a revolution, it is time for a new constitution’ is zo ongeveer wat hij op zijn nieuwe plaat te zeggen heeft. De liedjes lijken met rijmwoordenboeken en oude Beatles- en Stones-platen op de achtergrond gemaakt.

DAN NOG LIEVER MICK JAGGER SOLO
Alleen in If You Want It klinkt iets van bezieling door – tot je de tekst hoort en dan maar snel een oudje van John Lennon opzet. Of desnoods een soloplaat van Mick Jagger.

MORRISSEY ALS GELDKLOPPER
**

MORRISSEY ALS GELDKLOPPER
Morrissey: Greatest Hits. Decca/Universal.

MORRISSEY ALS GELDKLOPPER
Wat een onzin, deze zoveelste verzamelaar van Morrissey. En dat alleen omdat hij weer naar een ander label is verhuisd. Het kwaliteitsverschil tussen oude singles als Suedehead en het nieuwe That’s How People Grow Up (een van de twee nieuwe liedjes) is zo groot, dat beluistering van de cd bijna pijnlijk wordt.

MORRISSEY ALS GELDKLOPPER
In zijn jaren bij The Smiths schreef Morrissey juist over dit soort heruitgaven een mooi liedje, Paint A Vulgar Picture. Met deze Greatest Hits-compilatie toont de zanger aan dat hij zijn fans zelf ook het geld uit de zak weet te kloppen. Aardig is hooguit de live-bonus cd, vorig jaar opgenomen in de Hollywood Bowl. Maar ook live-platen van Morrissey zijn er al genoeg.

SUBLIEME SOUL VAN VAN MORRISON
*****

SUBLIEME SOUL VAN VAN MORRISON
Van Morrison: It’s Too Late To Stop Now. Exile/Universal.

SUBLIEME SOUL VAN VAN MORRISON
Ook aan live-platen van Van Morrison is geen gebrek. Zijn beroemdste, de dubbel-lp It’s Too Late To Stop Now uit 1974 (een van de beste live-albums aller tijden) verschijnt nu in opgepoetste gedaante in de eerste reeks heruitgaven van Morrisons immense oeuvre.

SUBLIEME SOUL VAN VAN MORRISON
En wat is het nog altijd een genot om Morrison op z’n allergedrevenst te horen grommen, brullen en steunen. Hij zingt alsof er echt iets op het spel staat en brengt een soulklassieker als Bring It On Home To Me alsof hij en niet Sam Cooke het geschreven heeft. Sublieme soulmuziek, en een ideaal beginpunt om kennis te nemen van zijn toch wel zeer rijke catalogus.Gijsbert Kamer

Meer over