Popzaal nieuw muziekcentrum Utrecht 'lekt'

De popzaal in het gloednieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht heeft zogenoemde geluidslekken. Met name housemuziek dreunt door in de zalen voor kamermuziek en jazz. Deskundigen zijn op zoek naar een oplossing, maar dat zal niet meer gaan lukken voor de officiële opening van het muziekcentrum op 21 juni.

Redactie
Zangeres Lorde treedt op in TivoliVredenburg Beeld epa
Zangeres Lorde treedt op in TivoliVredenburgBeeld epa

Dat staat in een brief die burgemeester en wethouders van Utrecht aan de raad hebben gestuurd. Het duurt naar verwachting maanden voordat duidelijk is welke maatregelen zullen helpen tegen de geluidsoverdracht. Omdat de maatregelen daarna nog moeten worden uitgevoerd, blijft het probleem nog een tijd bestaan. Uit proefconcerten is wel gebleken dat musici zeer tevreden zijn over de akoestiek in de vijf afzonderlijke zalen.

Er zijn ook kleinere problemen ontdekt, die volgens het college wel snel op te lossen zijn. Zo blijkt er een sluiproute te zijn waarlangs bezoekers zonder kaartje in de zaal voor popconcerten kunnen komen. Ook sluiten niet alle deuren goed.

TivoliVredenburg moet 'een legendarisch muziekgebouw' worden. Het openingsprogramma duurt tot en met 3 juli. Op diezelfde dag opent koning Willem-Alexander het nieuwe gebouw, dat vanwege zijn pleinen zou aanvoelen als 'een stad in een stad'. Het 45 meter hoge gebouw is rondom de symfoniezaal geplaatst, die in de jaren '70 door Herman Hertzberger getekend is. De vier nieuwe zalen zijn ontworpen door verschillende architecten.

Meer over