Populariteit Nederland als wijkplaats Ieren taant

Sinds het begin jaren van de tachtig is Nederland een wijkplaats voor Ieren wier geboortegrond hun te heet onder de voeten is geworden....

De voormalige Ierse profvoetballer Derek Dunne (33), ooit actief bij topclub Saint Patrick's Athletic en zaterdag doodgeschoten voor zijn woning in Amsterdam-West, hoorde bij 'de tweede golf'. De eerste golf Ierse criminelen kwam naar Nederland in de jaren tachtig, zegt een anonieme Ierse overheidsfunctionaris.

De eerste golf bestond uit mensen met banden met terroristische Ierse groeperingen. In Nederland creëerden ze safe houses, verdienden hun oorlogsgeld in de drugshandel en waren actief in de wapenhandel. De tweede golf, die van Dunne, vestigde zich volgens dezelfde functionaris eind jaren negentig in Nederland.

Dit keer waren het de 'platte' criminelen, harde mannen uit de georganiseerde misdaad van de Ierse hoofdstad Dublin. Hun voornaamste bezigheid was de drugshandel. Zij waren op de vlucht voor het heftige opsporingsoffensief dat uitbrak na de moord op de Ierse misdaadjournaliste Veronica Guerin in 1996. De publieke verontwaardiging over haar dood was zo groot, dat demonstranten zich meldden bij de riante huizen van drugshandelaren. Politici noemden criminelen met naam en toenaam.

Onder de lieden die uitweken was in 1996 de schoonvader van Dunne, George Mitchell, alias de Pinguïn. De beruchte crimineel strijkt neer in Nederland, waar hij naar verluidt in het zadel wordt geholpen door twee Ieren die al langer in Nederland verblijven. Het zijn typische vertegenwoordigers van de eerste golf: drugshandelaren met veronderstelde banden met de Irish National Liberation Army (INLA).

Hun contact met Mitchell zou in Nederland niet de eerste verstrengeling vormen van de eerste en de tweede golf criminele Ierse immigranten. De commissie-Van Traa stelde in 1996 dat een groep Engelsen en Ieren een van de zestien machtsblokken vormt op de Amsterdamse Wallen.

De grondlegger van de groep is een man die aanvankelijk als taak had, uitgeweken IRA-leden in Amsterdam een schuilplaats te bieden. In de jaren negentig groeit zijn ploeg uit tot een uiterst gesloten opererende drugsorganisatie.

Nederland wordt al sinds begin jaren tachtig aangemerkt als belangrijke vluchtplaats voor de IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger. De Nederlandse Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) doet al jaren pogingen een goede informatiepositie te verkrijgen in politiek-extremistische Ierse kringen. Met reden, want in de jaren tachtig is de IRA hier zeer actief. In 1988 en 1990 vallen vijf doden bij drie IRA-aanslagen in het zuiden van Nederland.

In dezelfde periode werkt Dunne in Dublin aan zijn eigen idealen. Hij werkt zich langzaam op in de heroïnehandel en neemt midden jaren negentig, waarschijnlijk na een gewelddadig treffen met concurrenten, de wijk naar Engeland. Daar wordt hij aangehouden op verdenking van heroïnehandel, maar vrijgesproken.

Dunne, inmiddels getrouwd met Mitchells dochter Rachel, verhuist nogmaals, ditmaal naar Nederland. Onder criminele bescherming van zijn schoonvader groeit hij uit tot een van de belangrijkste drugsleveranciers van de veertienduizend Ierse heroïneverslaafden, zo stelt de Ierse pers zonder terughoudendheid.

Het afgelopen jaar zou zijn smokkellijn herhaaldelijk klappen hebben opgelopen door Ierse en Nederlandse politie-acties.

Afgelopen vrijdagnacht wordt er aangebeld bij de familie Dunne. Kort na het openen van de deur vindt een vuurgevecht plaats. Dunne laat het leven; een in zijn huis aanwezige Nederlander raakt ernstig gewond en op straat wordt een geboeide en gewonde Brit aangetroffen, vermoedelijk de man die de daders onder dwang naar Dunne heeft geleid.

De twee daders, van wie de politie de nationaliteit zegt te kennen, zijn voortvluchtig. Een geldschuld lijkt vooralsnog de aanleiding voor het gewelddadige bezoek.

De reputatie van Nederland als veilig toevluchtsoord voor criminelen heeft een forse knauw gekregen. Vier weken geleden werden drie Ieren in een flat in Scheveningen gefolterd en vermoord, volgens berichten in de pers in verband met het tippen van de politie over drugstransporten.

Schoonvader Mitchell zat wegens het kapen, in Nederland, van een Ierse vrachtwagen vol computeronderdelen al een celstraf uit. En in 1998 leverde Nederland de Ier B.M. uit aan zijn geboorteland, op verdenking van de moord op journaliste Guerin. Hij werd veroordeeld tot levenslang.

Meer over