Poppodium Paard draagt archief over

KARIN AALBERTS

Het omvangrijke archief van Paard van Troje is overgedragen aan het Haags Gemeentearchief. Aan het 40-jarig bestaan van het Haagse poppodium zijn twee exposities gewijd.

Waarom is het archief overgedragen, directeur Jeroen van de Wiel van het Paard?

'Niemand heeft er iets aan als spullen bij ons liggen te verstoffen. We willen dat de geschiedenis van het Paard voor publiek is in te zien. Daarom hebben we het archief gedigitaliseerd. Op paard.nl/40jaar staan nu al 70 duizend documenten.

'Bezoekers mogen bijdragen aan de site. Je kunt een oud concertkaartje inscannen en vrienden tegenkomen. Er zijn veel liefdes ontstaan in Paard van Troje, ongetwijfeld zelfs baby's, en vriendschappen gesmeed. Het lijkt ons leuk als je die dan zo terug kunt vinden.'

Wat tonen de exposities?

'In de Affichegalerij (tramtunnel van station Spui) in Den Haag hangen de mooiste posters van 40 jaar Paard. In het Atrium van het stadhuis is een tentoonstelling gemaakt van foto's, verhalen en geluidopnames; een soort tijdreisje. Het geeft een tijdsbeeld van muziek, mode, grafisch design en een sfeer van Den Haag. Je ziet dat het Paard vroeger veel meer deed dan alleen muziek. Veel maatschappelijker. Nu is muziek onze corebusiness.

Wat is uw leukste archiefstuk?

'Mensen hebben het altijd over het legendarische U2-concert in 1981. Een Iers bandje waarvan niemand had verwacht dat het zo groot zou worden. Het was niet eens uitverkocht. We hebben de betaallijst nog, met de hand geschreven. Het regeltje met U2 is afgevinkt, er staat een bedrag bij van 2.272 gulden. Tja, de tijden zijn veranderd.'

undefined

Meer over