Poolse safari

Biebrza Park.

Jan Hunin
null Beeld Jan Hunin
Beeld Jan Hunin

Op weinig plaatsen in Europa worden natuurliefhebbers zo verwend als in het Nationaal Park Biebrza, in het ongerepte noordoosten van Polen. Tijdens het broedseizoen komen kraanvogels er met duizenden aangevlogen. Het is niet ongewoon een eland langs de weg te zien. Alleen voor de bevers moet je wat moeite doen. Die laten zich pas zien als het schemerdonker is.

Wat al die dieren aantrekt, is de speciale biotoop. In de lente, wanneer de sneeuw smelt, zet het riviertje Biebrza 600 vierkante kilometer onder water. Het laagveengebied verandert dan in een waterspons. Zo moeten Overijssel en Drenthe er ooit hebben uitgezien. In het mooiste dorpje, Jaglowo, woont de Maastrichtse natuur- en landschapsdeskundige Ton Wanders.

Het is een flinke dag rijden van Nederland (1.400 km), maar dan beland je wel in een eldorado voor natuurliefhebbers. Rij met Wanders over een weg die links en rechts door water wordt ingesloten en je ziet baltsende tafeleenden, smienten, brilduikers en slobeenden. Een visarend vliegt op, zo groot als een deur. Op de terugweg dartelt een eland langs de kant van de weg.

Zo'n Poolse safari richt zich niet alleen op wilde dieren. Bij het dorp Brzostowo zwemmen koeien twee keer per dag de Biebrza over, op zoek naar vers gras. Wie vijf dagen heeft, kan de Biebrza afvaren per kajak of met een vlot. Het agrotoeristisch bedrijfje van Ala en Mirek Witkowski (biebrza.turystyka.pl) verhuurt vlotten met slaapgelegenheid en barbecue. Slaap in de vakantieboerderij van Wanders (biebrza.eu) of in een ecolodge via Biebrza Eco-Travel.

Meer over