Poolse jeugd aan peppil en kruiden

Tot groot verdriet van de overheid stijgt het aantal smartshops in Polen. Voorlopig valt er weinig tegen te beginnen...

Van onze correspondent Jan Hunin

‘En hier hebben we dan iets voor de verzamelaars ’ Bij het uitspreken van de woorden schiet de verkoper van Dopalacze.com, een smartshop in de uitgaansbuurt van Lodz, bijna in de lach.

In de etalage voor hem liggen pillen met namen als The Big Grin, Diablo en Mind Candy. Wie gelooft dat het om ‘verzamelobjecten’ gaat, moet wel naïef zijn.

Uitleg
Volgens het Poolse etiket op de verpakking zijn de pillen niet voor inwendig gebruik bestemd. Maar de uitleg ernaast laat weinig aan de verbeelding over. Diablo en Mind Candy zorgen voor euforie, terwijl The Big Grin vooral op de lachspieren werkt. Wie energie tekort komt, kan ‘bijtanken’ met een peppil. Ideaal voor feesten en in kleinere doses een hulp bij het studeren en sporten, vermeldt de website van de smartshop.

Helemaal onschuldig zijn de door de smartshop verkochte ‘verzamelobjecten’ niet. Hoewel ze volgens sommige wetenschappers tien keer minder krachtig zijn dan amfetamine, kunnen peppillen als Exotic een serieuze ‘kick’ geven. De Engelse tekst op de verpakking vermeldt slapeloosheid en gebrek aan eetlust als mogelijke bijwerkingen.

Pillen
Dat zal dan vooral aan de benzylpiperazine (BZP) liggen, het basisbestanddeel van de meeste pillen. Deze synthetische stof werd onlangs door de Europese Commissie op de lijst van hallucinerende middelen geplaatst. Net zoals amfetamine stimuleert ze het centrale zenuwstelsel. Maar anders dan in de Verenigde Staten, is BZP in de Europese Unie niet verboden. Ook in Polen niet, waar zelfs softdrugs niet gedoogd worden.

Toch nemen de Poolse smartshops liever het zekere voor het onzekere. Hoewel op de website van Dopalacze.com de pillen als een legaal alternatief voor gevaarlijke drugs worden aangeprezen, worden ze alleen als ‘verzamelobject’ verkocht.

Sinds een gewiekste handelaar vorige zomer het gat in de markt ontdekte, schieten de smartshops als paddestoelen uit de grond. In april hoopt marktleider Dopalacze.com zijn honderdste winkel te openen. Dat is niet naar de zin van de Poolse autoriteiten. Ze verwijten de smartshops de Poolse jeugd op het verkeerde pad te brengen.

Scholen
De winkels van Dopalacze.com gaan om 14 uur open, precies op het ogenblik dat de scholen sluiten. Om de verkopers het leven zuur te maken organiseerde het ministerie van Financiën vorige maand een grootschalige controle. In Lodz spande de burgemeester een proces aan tegen Dopalacze.com.

Voorlopig hebben de maatregelen weinig resultaat opgeleverd. Zolang de wetgever BZP niet op de lijst van de verboden producten plaatst, valt weinig tegen de smartshops te beginnen. Maar zelfs als het ooit zover komt, hoeven de eigenaren zich niet ongerust te maken. Een groot deel van hun inkomsten komt van de verkoop van hallucinerende kruidenmengsels. Door hun variabele samenstelling zijn die moeilijk te verbieden.

Bovendien zijn de kruidenmengsels, net als de pillen, officieel niet voor inwendig gebruik bestemd. Ook al worden ze in de etalage van de Dopalacze.com-winkel van Lodz omringd door een ruim assortiment aan drugspijpjes.

Kruiden
Dat de zakjes gedroogde kruiden als warme broodjes over de toonbank gaan, heeft natuurlijk alles te maken met het anti-drugsbeleid van de Poolse regering. Zelfs in een uitgaansstad als Lodz is marihuana moeilijk te krijgen. Bovendien valt de kwaliteit van de geleverde waar vaak tegen. ‘Je weet nooit wat erin zit’, vertellen twee jonge bouwvakkers. Ze hebben net in de smartshop voor 80 zloty (18 euro) een zakje Spice gekocht, een mengsel van Mexicaanse kruiden. Daar kunnen zes joints van gedraaid worden.

Ook een twintiger met op de rug van zijn jasje de boodschap ‘Fuck the system as it fucks you the whole fucking day’ vindt de kruidenmengsels een goed alternatief voor marihuana. Toen hij het vorige week met zijn vrienden uitprobeerde, was het alsof hij een jointje rookte. ‘We hebben de hele koelkast leeggegeten! En gelachen dat we hebben!’ Alleen zat hij de volgende dag met een kater, en die heeft hij met marihuana nooit.

Stoned
Niet alle klanten zijn echter overtuigd van de kwaliteit van de kruidenmengsels. ‘Je voelt ze wel, maar echt stoned word je er niet van’, vertelt een Britse klant, die zichzelf omschrijft als een zware roker. ‘De roes blijft niet hangen.’

‘Het échte spul is toch beter’, bevestigen de bouwvakkers. Ze vinden het hoog tijd dat marihuana in Polen wordt gelegaliseerd. De voordelen daarvan hebben ze gezien toen ze een tijdje geleden vanuit Duitsland een uitstapje naar Enschede maakten.

Ze kwamen er in een andere wereld terecht. ‘Iedereen loopt er ontspannen bij, er wordt niet gezopen en je hoeft er niet zoals hier bang te zijn als je ’s nachts over straat loopt.’

Pillen (ANP) Beeld
Pillen (ANP)
Meer over