Poolse fans rouwen, coach neemt ontslag

AMSTERDAM - groep a

tsjechië1 polen0

Het vuur van de overwinning brandde zaterdag al vroeg in Wroclaw. Duizenden supporters van het Poolse voetbalelftal verzamelden zich in de stad. Aan het eind van de middag vormden ze een rood-witte brug naar het Miejski Stadion. Ze waanden zich op historische grond.

Nooit eerder slaagde Polen er immers in zich te kwalificeren voor de kwartfinales van het EK. Een half uur lang stond er een ontketende thuisploeg op het veld, maar daarna werden de bezoekers steeds sterker. In de 72ste minuut resulteerde dat in een goal van de Tsjech Jiracek. Door de 1-0-nederlaag en de uitschakeling maakte de vreugde in het land plaats voor verdriet en gelatenheid.

Polen treurde. Als gastland was het in de aanloop naar dit toernooi nooit serieus getest. Het team kende een zwakke start in het toernooi, tegen Griekenland (1-1), maar het zelfvertrouwen groeide dankzij een prachtige en beladen tweede helft tegen Rusland (1-1).

De aanval op de Europese top mislukte in de stortbui die beide ploegen onophoudelijk teisterde. Voor de aangeslagen bondscoach Franciszek Smuda was het aanleiding om aan het eind van de dag met tranen in zijn ogen zijn ontslag aan te bieden. 'Ik heb de belangrijkste wedstrijd uit mijn leven verloren, ik kan niet anders dan weggaan.'

Polen moest winnen van Tsjechië om het toernooi een mooi vervolg te kunnen geven. In de hoop van glorie stond een vechtmachine op die aanvankelijk overtuigd leek van eigen kunnen. Vanaf de eerste minuut stond Tsjechië onder grote druk, maar aanvallend miste Polen de rust om topkeeper Petr Cech te verrassen. Kansen waren er in overvloed bij de stormloop op de dichtgemetselde defensie, voor vrijwel alle aanvallers en ook voor de Poolse vedette Robert Lewandowski, de topscorer van Borussia Dortmund die geacht werd het verschil te maken.

Stunt

De Poolse dynamiek en strijdlust verzandde in wanhoop. Speler als Boenisch, Obraniak en Blaszczykowski namen het Tsjechische doel vanuit allerlei posities onder vuur, maar ze waren niet nauwkeurig genoeg.

'Het mirakel van Wroclaw' was gedoemd te stranden, toen Tsjechië steeds verder vooruit durfde te gaan voetballen. Voor de rust namen Baros en Pilar met knappe afstandsschoten Przemyslaw Tyton onder vuur. De keeper van PSV kreeg ondanks de beschikbaarheid van de vorige wedstrijd geschorste Wojciech Szczesny de voorkeur van de bondscoach.

In de kwalificatiereeks voor dit EK was Tsjechië met twaalf treffers de minst productieve ploeg van alle deelnemers geweest. Ook in Polen blonk het team niet uit door schotvaardigheid, maar toch durfde het in Wroclaw na rust voor de winst te gaan. Eerst nog, in de 65ste minuut, voorkwam Tyton met een schitterende reflex dat een door Sivok van dichtbij ingekopte bal er inging.

Zeven minuten later was ook hij kansloos na slordig balverlies van middenvelder Murawski, die zijn tegenstander Hübschman de kans gaf met een dieptepass Baros te bereiken. Hij speelde Jiracek aan, die zich knap vrij kapte en de bal beheerst in het Poolse doel schoot: 1-0.

Het verdriet van Polen kwam na een vergeefs slotoffensief tot uiting op de tribunes, waar veel fans huilden. Ze beloonden de aangeslagen spelers met een warm applaus. Want ondanks de lage klassering van Polen op de FIFA-ranglijst (62ste) hadden ze geloofd in de stunt van het jaar.

Juist het zo zwak aan het toernooi begonnen Tjsechië (4-1-nederlaag tegen Rusland) bleek uiteindelijk te sterk. Terwijl het nota bene de geblesseerde sterspeler Tomas Rosicky moest missen.

'Natuurlijk, we kenden een dramatische start van het toernooi', zei de Tsjechische coach Michal Bilek. 'Daardoor liep de druk op mijn spelers enorm op. Maar we zijn er niet onder bezweken. Wij hebben met een plaats in de kwartfinales ons eerste doel gehaald. Nu zien we wel hoe het verder zal gaan.'

undefined

Meer over