Pompoencurry

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Pompoencurry (Hoofdgerecht voor 4 personen).

Tallina van den Hoed
null Beeld Studio V
Beeld Studio V

'Mama', appt mijn puberdochter. 'Mama! Kunnen we vanavond iets zachts eten? Ik heb twee nieuwe draden in mijn beugel en mijn mond doet nu kapot zeer. En hoe vaak mag je paracetamolletjes als je beugel zo zeer doet?'

Ze wordt al groot en durft zelf naar de controles van de orthodontist, maar leuk vindt ze het niet. Nu is een mond vol ijzer al niet leuk, want het is niet mooi en het voelt gek en je moet de héle tijd je tanden poetsen 'anders blijven er belachelijke brokken eten in hangen'.

Tallina van den Hoed. Beeld Studio V
Tallina van den Hoed.Beeld Studio V

En áls de boel dan weer enigszins recht staat, trekt de beugeltandarts de boel nog wat strakker door er een steeds dikker ijzerdraadje doorheen te rijgen. Mijn puber heeft daar zeker twee dagen last van en vent dat uit door voorkeursmenu's door te geven.

Op dit moment zijn er pompoenen te kust en te keur en deze curry smaakt heerlijk herfstig. Het maakt niet uit of u flespompoen, hokkaido (zo'n kleine ronde) of een grote halloweenpompoen gebruikt, maar let wel op dat u het gerecht hartig genoeg maakt: zout en peper zijn uw vrienden!

Bereiding

Schil de uien en de knoflook en snijd ze in stukjes. Hak de bleekselderij in dunne halvemaantjes. Haal de zaadlijsten en de zaadjes uit de rode peper en snijd hem in dunne reepjes. Schil de gember en rasp hem. Verhit een royale scheut zonnebloemolie of een paar eetlepels ghee (toko) en bak dit alles onder af en toe roeren tot de ui een beetje doorzichtig wordt.

Snijd aardappel en pompoen in stevige dobbelstenen en voeg ze toe. Voeg alle specerijen toe en roer goed. Doe de kokosmelk erbij. Doe wat warm water in het blik en roer de restjes kokosmelk los. Doe deze ook in de pan en roer. Doe zeker een theelepel zout (maar waarschijnlijk meer) en wat draaien aan de pepermolen erbij. Laat minstens 10 minuten zachtjes pruttelen. Rooster in die tijd het pita- of naanbrood in de broodrooster of oven.

Wij aten het met gestoofde koolrabi en wat raita (een komkommer-yoghurtsausje).

volkskeuken@volkskrant.nl

Pompoencurry. Beeld Tallina van den Hoed
Pompoencurry.Beeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 1 rode peper
- 2 cm gember
- zonnebloemolie of ghee
- 250 g geschilde aardappelen
- 800 g geschilde pompoen
- 2 volle theel. garam massala
- zout, peper
- 1 theel. gemalen kurkuma (koenjit)
- 2 volle theel. gemalen korianderzaadjes (ketoembar)
- 1 theel. gemalen komijnzaadjes (djinten)
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 10 takjes gehakte selderij
- naan- of pitabrood
- boter voor op brood

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over