Recept

Pompoen van de bbq met salsa van gezouten citroen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Pompoen van de bbq met salsa van gezouten citroen (Hoofdgerecht voor 4 personen)

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

De zomer in de Tonnerrois is koel en klam dit jaar. Een stotterende, zwakbegaafde sukkelzomer met regen als er zon is beloofd, met grijze moedeloosheid, met mist en nevel en vochtige depressie.

Onno Kleyn Beeld Studio V
Onno KleynBeeld Studio V

Gelukkig is er de zondagse markt in Chablis, waar we vanachter de koffie het langsdrentelende rariteitenkabinet van inboorlingen en toeristen kunnen bewonderen. Ooit moest je daarvoor op de kermis kaartjes kopen.

Als dat niet opmonterend genoeg blijkt, is er de marchandise die het culinaire hart sneller doet kloppen. De druipend verse geitenkaasjes, de stoer stinkende époisses, de bloedworst die gemaakt wordt waar je bij staat, de warme Goudse stroopwafels van een dappere Nederlandse verkoper.

null Beeld Onno Kleyn
Beeld Onno Kleyn

Bij de paardenslager die eruitziet als een favoriete geschiedenisleraar zijn we vaste klant, net als bij de verkoper van Catalaanse worst en confit de foie de porc: paté met extra varkenslever.

Dit keer concentreer ik me op het immense groentenaanbod. We hebben namelijk een week lang gasten: vegetariërs. Zachtgele boterboontjes, kromme courgettes, verse witte Paimpolboontjes in hun peul, artisjokjes zo groot als een peutervuist, ik weet warempel niet wat ik moet kiezen. Zie ik daar niet de eerste pompoen van het seizoen? Die mag op de barbecue. Desnoods stook ik die onder een afdak. En dan maak ik een salsa met gezouten citroen en olijven. Leve de zomer!

Ingrediënten
1 oranje pompoen
2 tenen knoflook, geperst
4 cm verse gember, ragfijn gehakt
4 eetl. Japanse sojasaus
4 eetl. olijfolie
2 gezouten citroenen (Marokkaanse winkel)
100 g ontpitte olijven, kleur naar keuze
1 theelepel komijnzaad of -poeder
beetje tijm
optioneel: chilipeper

Bereiding

Snijd de pompoen door en verwijder de zaden. Snijd hem nu in plakken van zo'n 1,5 cm dik. Meng de knoflook met de tot pulp gehakte gember, soja en olijfolie. Doe de pompoen in een schaal en smeer in met het mengsel; laat een een paar uur staan.

Maak de salsa: verwijder het vruchtvlees van de gezouten citroenen. Doe de schil met de olijven, de komijn en de tijm in het bakje van de staafmixer en draai tot een grove tapenade. Voeg als u wilt wat pittigheid toe.

Stook de barbecue op of verwarm een grillpan en rooster de plakken pompoen rustig tot ze zacht worden en een beetje blakeren, in ongeveer 15 minuten. Overgebleven marinade mag bij de salsa. Ik serveerde er rijst met gepelde pistachenoten en sesamolie bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over