'Politiemol' vormde volgens justitie criminele organisatie

Advocaat Jan-Hein Kuijpers wil minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur en oud-politiebaas Gerard Bouman oproepen als getuigen in het proces tegen 'politiemol' Mark M. uit Weert, die verdacht wordt van het op grote schaal doorverkopen van vertrouwelijke politie-informatie aan criminelen. Volgens de raadsman is zijn cliënt al publiekelijk veroordeeld door enkele uitlatingen van beide heren in de media.

Rechtbanktekening Mark M. Beeld anp
Rechtbanktekening Mark M.Beeld anp

Bouman noemde M. vorig jaar vlak na diens arrestatie 'de rotste appel sinds tijden' bij de politie. Ook justitieminister Van der Steur liet zich uit over de 'politiemol' nog voor diens rechtsgang. Hij zei volgens Kuijpers onder meer dat M. 'de zwaarste straf' verdiende. Door de uitspraken van beide topmensen bij justitie en politie is een eerlijke rechtsgang geschaad, aldus Kuijpers.

Officier van justitie Willem Bos zei maandag tijdens een regiezitting voor de rechtbank in Den Bosch dat het horen van Van der Steur en Bouman 'niet relevant' is voor het onderzoek. De omstreden uitspraken zijn volgens hem 'niet aan het Openbaar Ministerie toe te rekenen'. Hij adviseerde de rechtbank niet in te gaan op het verzoek van de advocaat. Vandaag beslist de rechtbank of deze en andere onderzoekswensen wel of niet zullen worden gehonoreerd.

Advocaat Kuijpers vindt het dossier tegen zijn cliënt nog steeds 'flinterdun'. M. heeft weliswaar vertrouwelijke informatie over politie-onderzoeken opgezocht in de politiesystemen, maar er is volgens hem 'geen enkel bewijs dat hij die informatie heeft doorverkocht'. Bovendien was zijn cliënt bevoegd om rond te neuzen in de systemen. Waarom hij dat dan deed? Kuijpers: 'Misschien was het wel zijn hobby.'

Sporen wissen

Volgens officier Bos heeft M. in vier jaar tijd ruim 28 duizend zoekopdrachten losgelaten in het systeem. 'Hij heeft jarenlang vertrouwelijke informatie geraadpleegd om criminelen te voorzien', aldus Bos. Zo zouden criminelen op de hoogte zijn gesteld van observatieverslagen of dreigende huiszoekingen. M. deed ook zijn best om zijn sporen te wissen en gegevens te versleutelen, aldus Bos.

Volgens Kuijpers zet het OM de zaak veel te zwaar aan. Die 28 duizend 'kliks' zijn niet allemaal zoekopdrachten naar vertrouwelijke informatie, betoogde hij. M. deed ook gewoon zijn werk bij de politie. 'Je klikt steeds door, dus 20 kliks kunnen best staan voor één zoekopdracht', aldus de advocaat.

Volgens hem had M. ook geen 52 'abonnementen' op verdachte personen in het politie-informatiesysteem Blue View lopen, zoals het OM beweert, maar 'een stuk of 25'. Bij zo'n abonnement wordt de 'abonnee' elke keer op de hoogte gesteld van een update in het politieonderzoek.

Lees ook:

M. had een functie die hij nooit had mogen krijgen. Lees hier de reconstructie van de affaire (+).

Over zijn geschiktheid bestaan van meet af aan twijfels, maar toch belandt Mark M. bij de recherche. Lees hier het profiel van de politiemol (+).

Hamburgerverkoper

M. zelf voerde ook kort het woord voor de rechtbank. De verdachte, die zich tot dusver steeds heeft beroepen op zijn zwijgrecht, zei dat 'zijn leven is geruïneerd' door het onderzoek. Hij is zijn werk en inkomen kwijt geraakt, heeft schulden en is door alle media-aandacht 'kapot gemaakt'. Hij komt zelfs niet meer aan de bak als 'hamburgerverkoper of schoonmaker in een hotel'.

M. werd in juni na een voorarrest van acht maanden voorlopig op vrije voeten gesteld. Hij was gisteren aanwezig in de rechtbank, evenals zijn vermoedelijke kompaan S. Drie andere verdachten, die ervan worden verdacht vertrouwelijke politie-informatie van M. te hebben gekocht, schitterden door afwezigheid. Buiten de rechtszaal wilde M. niet inhoudelijk ingaan op zijn zaak. 'Ze verzinnen maar wat', mompelde hij slechts over het OM, terwijl zijn advocaat het woord voerde

M. woont bij zijn ouders in Weert. Hij vroeg de rechtbank of hij zijn paspoort kon terugkrijgen om naar zijn vrouw en schoonouders in Oekraïne te kunnen reizen 'om alles uit te leggen'. In juni betoogde hij nog dat de rechtbank niet bang hoefde te zijn dat hij naar Oekraïne zou vluchten, omdat het daar voor hem 'levensgevaarlijk' zou zijn. Hoe zit dat nu, wilde de rechtbankvoorzitter weten. 'Die vrees is weggeëbd', antwoordde advocaat Kuijpers.

Meer over