Politieman en rechter ruziën over anonimiteit

De politieman die betrokken was bij de onderhandelingen met Koerdische bezetters een maand geleden in Den Haag, weigert herkenbaar voor de Haagse rechter-commissaris te verschijnen....

Gisteren kwam de man terug in uniform, maar weigerde zijn naam te noemen. Hij beriep zich op een bevel van zijn meerdere, de Rotterdamse korpschef Lutken.

De politieman was betrokken bij de onderhandelingen met de Koerden die de woning van de Griekse ambassadeur in Den Haag hadden bezet. De rechter-commissaris onderzoekt wat er 's nachts, voordat de gijzeling werd beëindigd, precies door de politie aan de Koerden is beloofd. Deze zeggen dat ze niet zouden worden gearresteerd. De politie heeft dit altijd tegengesproken.

De rechter-commissaris heeft de politieman bevolen volgende week opnieuw terug te komen. Advocaat mr. A. Baumgarten, die betrokken is bij de verdediging van de Koerden, is benieuwd hoe deze impasse wordt doorbroken. 'Gijzelingen en onduidelijkheid over de onderhandelingsresultaten komen niet vaak voor. Laat staan dat iemand van de politie volkomen vermomd voor de rechtbank verschijnt.'

Volgens A. Geelof van het Rotterdamse politiekorps werkt een aantal van zijn collega's 'standaard onder nummer en niet onder naam'. Hij doelt op het identificatienummer op het politielegitimatiebewijs. 'Wij zijn een professioneel korps. We willen hun identiteit niet prijsgeven, om hen te beschermen, nu en in de toekomst. We willen ze vaker kunnen inzetten dan één keer.'

Volgens Geelof geldt de beschermingsmaatregel voor leden van observatie- en arrestatieteams en voor politie-onderhandelaars die worden ingezet bij gijzelingen, ontvoeringen of pogingen tot zelfmoord. Hij heeft niet eerder meegemaakt dat het gezag van de rechter-commissaris staat tegenover dat van de korpschef; wél dat de rechter-commissaris genoegen nam met het nummer op het legitimatiebewijs. De onderhandelaar overlegt de komende dagen met zijn directe chef, zegt Geelof.

Advocaat Baumgarten kan zich voorstellen dat omstandigheden kunnen vereisen dat een politieman anoniem blijft. 'Maar deze man kon niet aannemelijk maken dat het voor hem noodzakelijk is.' Onderhandelaars van het korps Haaglanden hebben wél hun naam en uiterlijk prijsgegeven.

Op de avond van de bezetting van de ambassadewoning en de gijzeling van de ambassadeursvrouw, haar zoontje en dienstbode werden ruim tweehonderd Koerden aangehouden. Nog 28 van hen zitten vast. Morgen beslist de rechtbank of hun hechtenis wordt verlengd.

Meer over