Politiek

Annemarie Jorritsma gaat de politiek verlaten. Maar voorlopig blijft ze nog in de Kamer zitten. Ze wacht tot er iets leuks voorbij komt....

Iets leuks.

Waarom gaat mevrouw Jorritsma niet met haar wachtgeld thuis zitten tot er iets leuks voorbij komt? Of weet niemand waar ze woont?

Sommige mensen gaan maar niet weg. Het feest is voorbij, de gasten zijn vertrokken, de salade zit in de gordijnen, de glazen zijn in het tapijt getrapt, de vrouw van de gastheer wil naar bed, maar Annemarie Jorritsma kakelt er nog op los in het rode oor van de gastheer, een Zalm-achtig mannetje.

En er komt niets leuks voorbij.

Hoewel, er kwam gisteren natuurlijk wel iets leuks voorbij, zij het dat het heel iets anders was.

Mat Herben.

Mat heeft geprobeerd de sollicitatiecommissie van Leefbaar Nederland te chanteren met geheime informatie over Pim Fortuyn. Pim zou drugs gebruiken. Mat wist dat uit betrouwbare bronnen. Hij suggereerde de militaire inlichtingendienst.

En hij liet zijn plakboek zien.

Foto's van Mat met generaal Van Baal, foto's van Mat met de paus, foto's van Mat met diverse ministers, foto's van Mat met John F. Kennedy. Altijd oppassen met een man die met iedereen op de foto wil.

Ook was er Mats liefde voor de JSF. Daar maakte hij zich volgens de leefbare mannen wel erg sterk voor. De hele dag per e-mail je favoriete straaljager aanprijzen, heb je dan wat of mankeer je dan niets?

Ik denk dat Mat Herben er door de JSF-lobby opuit is gestuurd om te infiltreren in Leefbaar Nederland. Toen Pim daar vertrok, ging Mat mee. Hij roept nu dat Pim weliswaar eerst tégen, maar later vóór de JSF was, maar dat zag je bij Fortuyn wel vaker. Hij was gewoon voor de JSF om van dat gezeur van zijn voorlichter af te zijn. Geen momentje konden ze alleen zijn of die snor begon weer over die straaljagers te zeuren.

Goed.

En dan die nieuwe huiszoekingen bij Volkert van der G. Mannen in vreemde pakken. Zogenaamd op zoek naar explosieven. Mooi dat ze op zolder een bouwpakket van de JSF hebben gevonden. Of het e-mailadres van Mat Herben in zijn computer. Volkert heeft nog steeds geen woord tegen de politie gezegd, maar praat wel elke dag met zijn advocaten.

Waarover?

Nee, er is meer aan de hand. Waar is Willem Oltmans als je hem nodig hebt? Thuis natuurlijk, die telt in een spierwitte korte broek zijn miljoenen. Waar zijn de journalisten die destijds prins Bernhard en Lockheed aan elkaar wisten te koppelen?

Kortom: er komen interessante dagen aan. Mat Herben verlaat de politiek. Ferry Hoogendijk neemt het roer over. Ferry's steekpenningen van Gulf komen ter tafel, Ferry valt, Janssen van Raay grijpt zijn kans.

Ondertussen komt er niets leuks voorbij voor Annemarie Jorritsma en Loek Hermans gaat de vergetelheid tegemoet. Zeventwintig jaar in de politiek, Loek, las ik - en wat heeft hij nou helemaal klaargestoomd in die zeventwintig jaar? Ik bedoel maar. Ook voor hem zal er wel iets leuks langskomen.

Meer over