Politieke ruzie maakt Diemen onbestuurbaar

De gemeente Diemen bij Amsterdam wordt al twee weken niet bestuurd, nadat de gemeenteraadsleden alle wethouders naar huis hadden gestuurd....

Alle hoop was gevestigd op Don Bijl, burgemeester van de naburige gemeente Wijdemeren. Hij leek de aangewezen persoon om als formateur de rust in de gemeenteraad van Diemen te doen terugkeren. Bij een speciaal ingelaste raadsvergadering vorige week liepen de gemoederen echter zo hoog op, dat Bijl besloot te taak van formateur niet op zich de nemen.

Het college vertrok ruim twee weken geleden na een motie van wantrouwen over de afhandeling van de geannuleerde bouw van een megabioscoop. Maar achter de schermen speelt ook oud zeer een rol, geeft de Diemense burgemeester Emy Koopmansschap toe.

Diemen telt negentien raadsleden verspreid over negen fracties. Veel fracties bestaan uit persoon of zijn ontstaan na de opkomst van de Leefbaar-partijen. Desondanks is volgens Nico Portegijs (PvdA) Diemen de afgelopen twee jaar goed en solide bestuurd. Een coalitie van Leefbaar Diemen, PvdA en CDA had elkaar in het college gevonden.

De ellende begon toen de fractievoorzitter van Leefbaar Diemen alleen doorging als eenmansfractie. Hierdoor verloor de coalitie de meerderheid in de raad en begonnen zaken uit het verleden een steeds grotere rol te spelen.

Volgens de PvdA en Leefbaar Diemen heeft VVD-fractievoorzitter Willem Opmeer de zaak op de spits gedreven. Hij zou uit frustratie handelen, omdat de VVD in 2002 na verzet tegen zijn stadsvernieuwingsplannen een verkiezingsnederlaag leed. Volgens Portegijs heeft Opmeer de gemeenteraad opgestookt tegen het college.

Opmeer vindt dat het college de motie van wantrouwen geheel aan zichzelf heeft te wijten. 'Ik heb hooguit de oppositie geleid, maar dat is ook mijn taak als fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij.'

Meer over