NieuwsZuid-Amerika

Politieke onvrede slaat over naar Colombia: 200 duizend betogers de straat op

De politieke onvrede in Chili en Bolivia, is overgeslagen naar Colombia. Zo’n tweehonderdduizend betogers gingen donderdag de straat op om te protesteren tegen onder andere het economische beleid van president Iván Duque. In diverse steden trad de politie op met traangas.

Van Cali tot Medelin en Bogota gingen duizenden mensen de straat op om te protesten tegen het regeringsbeleid.  Beeld EPA
Van Cali tot Medelin en Bogota gingen duizenden mensen de straat op om te protesten tegen het regeringsbeleid.Beeld EPA

De demonstraties van onder andere vakbondsleden, leraren en studenten waren met name gericht tegen bezuinigingsplannen die de regering zou willen invoeren. De betogers keerden zich tegen een mogelijke afschaffing van het minimumloon voor jonge werknemers en een verhoging van de pensioenleeftijd. Duque ontkent echter dat hij deze maatregelen wil doorvoeren.

De betogers hopen mee te liften op de golf van onvrede die door diverse landen in Zuid-Amerika trekt. Chili is al weken het toneel van soms gewelddadige protesten tegen bezuinigingsplannen van de conservatieve regering. Het is de grootste crisis in het land sinds het herstel van de democratie in 1990. In Bolivia is het al maanden onrustig, vanwege de omstreden presidentsverkiezingen en het gedwongen vertrek van de linkse president Evo Morales.

Ook in Nicaragua nemen de spanningen toe. Aanhangers van de omstreden president Daniel Ortega, een bondgenoot van Morales, vielen donderdag kerkgangers in de stad Masaya aan met knuppels en messen. In een nabijgelegen kerk zijn familieleden van opgesloten betogers tegen Ortega in hongerstaking gegaan om hun vrijlating te eisen. Ortega beschuldigt de rooms-katholieke kerk ervan samen te spannen met de oppositie.

Jonge betogers op het Bolivar-plein in Bogota proberen te voorkomen dat agenten worden aangevallen.  Beeld EPA
Jonge betogers op het Bolivar-plein in Bogota proberen te voorkomen dat agenten worden aangevallen.Beeld EPA

Ongelijkheid

In Colombia vielen volgens de politie ruim 70 gewonden bij het massale protest, onder wie 37 agenten. De politie vuurde in diverse steden, waaronder Bogota, traangas af om de demonstranten te verspreiden. In Cali werd een uitgaansverbod ingesteld. De regering sloot als voorzorgsmaatregel alle grensovergangen. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Gutierrez sprak echter van geïsoleerde geweldsincidenten. ‘In vrijwel het hele land was er een positieve deelname aan de demonstraties’, aldus de minister.

In Bogota sloegen bewoners massaal op pannen en potten om hun onvrede te uiten over het beleid van de conservatieve Duque. Hoewel het land een periode van economische groei doormaakt, zeggen veel Colombianen dat ze hiervan niet profiteren. De economische ongelijkheid is groter dan in andere landen in Zuid-Amerika. Een op de negen Colombianen is werkloos. Onder jongeren is dit zelfs een op de zes.

De kritiek op de president, over wie slechts een kwart van de bevolking tevreden is, nam de afgelopen tijd toe nadat op sociale media werd gemeld dat hij het minimumloon en de pensioenleeftijd wil aanpakken. In de dagen voor de demonstraties, probeerde Duque de bevolking te overtuigen dat hij hun zorgen onderkent. ‘De Colombianen hebben gesproken’, aldus de president tijdens een toespraak op tv. ‘En wij luisteren.’

Onder de demonstranten was ook FARC-leider Rodrigo Londoño. De voormalige guerillabeweging heeft zich nu omgevormd tot een politieke partij. Beeld AFP
Onder de demonstranten was ook FARC-leider Rodrigo Londoño. De voormalige guerillabeweging heeft zich nu omgevormd tot een politieke partij.Beeld AFP

Chili als voorbeeld

Ook de corruptie, het slechte onderwijs en het geweld in het land wakkert de onvrede aan. Hoewel de regering in 2016 een vredesakkoord sloot met de linkse FARC-rebellen, wordt Colombia nog altijd geteisterd door geweld van diverse gewapende groepen en bendes. Kleinere groeperingen proberen het vacuüm op te vullen dat de FARC heeft achtergelaten in de gebieden waar ze actief was.

Ook de moorden op enkele tientallen inheemse leiders en activisten hebben veel kwaad bloed gezet onder de bevolking. De meeste zijn nog altijd niet opgelost. Volgens de organisatie Indepaz zijn sinds de ondertekening van het akkoord met de FARC ruim 600 lokale activisten om het leven gebracht. Ook 150 voormalige rebellen zouden sindsdien zijn vermoord. Aan het protest donderdag nam ook FARC-leider Rodrigo ‘Timotsjenko’ Londoño deel die in Medellin op straat verscheen.

‘Als de regering volgend jaar geen veranderingen doorvoert, wordt het nog heel moeilijk’, aldus Ariel Ávila van een stichting die ijvert voor vrede en verzoening. Studentenleider José Cárdenas zei dat de komende dagen wordt bekeken hoe de druk op de regering kan worden vergroot. ‘Wat er in Chili is gebeurd, heeft een krachtige boodschap afgegeven’, aldus Cárdenas. De Chileense regering probeert met diverse handreikingen, zoals een nieuwe grondwet, de betogers tegemoet te komen. Deze hebben echter nog niet geleid tot beëindiging van de demonstraties.

President Ivan Duque spreekt na afloop van de demonstraties het land toe. Hij zei echter niet te zullen aftreden.  Beeld EPA
President Ivan Duque spreekt na afloop van de demonstraties het land toe. Hij zei echter niet te zullen aftreden.Beeld EPA
Meer over