Politieke moorden in Kaapstad lijken vendetta

Kaapstad is in de greep van moorden op politici, die lijken op een vendetta tussen aanhagers van het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en de kleine oppositiepartij Verenigde Democratische Beweging (UDM)....

Gisteren werd een plaatselijke leider van het UDM door een onbekende schutter op straat vermoord. Maandag werden twee van zijn collega's in het huis van een van hen doodgeschoten. Het vierde UDM-slachtoffer werd nog geen uur na de moord op het ANC-lid vermoord. De politie wil nog niet bevestigen dat er een verband bestaat tussen de moorden.

Dinsdagochtend stroomden agenten de sloppenwijk Nyanga binnen, het toneel van de moorden; die middag werd de vijfde moord op rij gepleegd. De afgelopen maanden werd Kaapstad keer op keer opgeschrikt door bomaanslagen en moorden. Dat waren afrekeningen tussen misdaadbenden. Politieke moorden waren in Kaapstad al tijden niet meer gepleegd.

In Richmond, in de provincie KwaZulu-Natal, heeft de rivaliteit tussen het ANC en de UDM al tientallen slachtoffers geëist. De politie vreest een escalatie van het geweld in de aanloop tot de verkiezingen van 2 juni.

Meer over