Politieke ergernissen rijzen na aanslagen

Twee dagen voor de Spaanse parlementsverkiezingen en een dag na de verwoestende aanslagen in Madrid beginnen sommige politici zich af te vragen of de regering-Aznar wel open kaart speelt over het onderzoek....

Oppositieleider José Luis Rodríguez Zapatero heeft vrijdag gezegd dat 'de regering antwoorden moet geven'. Het politieke antwoord op de aanslagen is volgens hem anders indien de aanslag het werk zou zijn van de ETA dan wanneer islamitische extremisten er achter zitten.

Een topman van Zapatero's Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE), José Blanco, eiste volgens de internetpagina's van het dagblad el Mundo, dat 'de regering geen informatie achterhoudt, zoals ze dat eerder meerdere malen heeft gedaan'. De Volkspartij (PP) van de Spaanse premier José María Aznar kan volgens waarnemers op meer stemmen rekenen als gevolg van de aanslagen.

Zapatero gaf vrijdagmiddag een persconferentie. Hij legde daarbij de nadruk op de vastberadenheid en eenheid van de natie, inclusief de politieke partijen, en op het medeleven met de familieden en/of nabestaanden van slachtoffers. Daarnaast sprak hij zich uit tegen het terrorisme.

Meer over