Column

Politieke correctheid is gif voor samenleving

Amerikaanse universiteiten zijn broeinesten van politieke correctheid, maar 68 procent van de bevolking vindt dit een 'groot probleem'. Niet alleen de overgrote meerderheid van de Republikeinen; ook 61 procent van de Democraten en zelfs een meerderheid van niet-blanke minderheidsgroepen. Toch woedt op universiteiten weer een politiek correcte storm die opnieuw Europa zal bereiken op een moment dat het geen denkvernauwing kan gebruiken.

Derk Jan Eppink
Protesten in Ferguson nadat een donkere jongen werd doodgeschoten door een blanke politieagent. Obama noemde Ferguson in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN. Beeld afp
Protesten in Ferguson nadat een donkere jongen werd doodgeschoten door een blanke politieagent. Obama noemde Ferguson in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN.Beeld afp

Eerste slachtoffer: de geschiedenis. Een handvol studenten aan de Princeton universiteit kreeg het voor elkaar dat de naam van voormalig Amerikaans president Woodrow Wilson (1913-1921) wordt geschrapt uit de 'school voor publieke en internationale zaken'. Wilson, pleitbezorger van de Volkerenbond en soevereiniteit voor veel Europese volkeren, wordt een 'racistische erfenis' verweten. Van 1902 tot 1910 was hij rector van Princeton. De New York Times, zelfbenoemd bewaker van politieke correctheid, juichte de actie toe: Wilson was een 'onvergeeflijke racist'. De schrijver van het hoofdartikel vergat dat Adolph S. Ochs, eigenaar van de New York Times tussen 1896 en 1936, een groot bewonderaar was van Wilson.

De Democraten hebben hun jaarlijkse 'Jefferson and Jackson dinner' waar kopstukken van de partij invloedrijke partijleden toespreken. Veel Democraten willen de naam van Thomas Jefferson, ontwerper van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van 1776 en van ex-president Andrew Jackson schrappen. Zij hadden slaven in dienst. De slavernij dateerde echter al van voor de Amerikaanse onafhankelijkheid. Uitgerekend Jefferson bestreed slavernij, maar dat weten politiek correcte herauten niet.

Tweede slachtoffer: de feiten. Zodra een politiek correct beeld opduikt, vallen feiten weg. In 2014 beschuldigde Emma Sulkovicz, studente beeldende kunst aan de Columbia universiteit in New York, haar Duitse vriend Paul Nungesser van verkrachting. Om haar zaak te visualiseren droeg ze op de campus een matras mee. De pers doopte haar tot het 'matrasmeisje'. Democratisch senator Kirsten Gillibrand steunde haar. President Obama nodigde haar uit op de State of the Union. Nadien bleek de beschuldiging verzonnen. Nungesser werd van alle blaam gezuiverd.

Als het om ras gaat wordt het oordeel meteen geveld. In 2012 schoot in Florida buurtbewaker George Zimmerman de zwarte Trayvon Martin dood. Met die achternaam berichtte de pers meteen dat Zimmerman 'blank' was. Zimmerman was echter via moederszijde 'hispanic'. Minister van Justitie Eric Holder vermoedde 'racisme' en zette de FBI in. President Obama zei: 'Als ik een zoon zou hebben, zou hij als Trayvon zijn.' In 2013 sprak een raciaal gemengde jury Zimmerman vrij. Hetzelfde gebeurde zomer 2014 in Ferguson: de blanke agent Darelle Wilson schoot de zwarte teenager Michael Brown dood. Holder kwam meteen ter plaatse. Obama noemde Ferguson in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN. Maar een gemengde jury sprak Wilson vrij omdat hij handelde uit zelfverdediging.

Derde slachtoffer: de bevolking. Chicago, thuishaven van Obama, zou met 2,7 miljoen inwoners modelstad van politieke correctheid moeten zijn. Maar het is een notoire misdaadstad. In 2015: 500 moorden. Rahm Emanuel, ex-kabinetschef van Obama, werd er burgemeester, maar riep vooral weerstand op. Vlak voor zijn moeizame herverkiezing vorig jaar schoot een blanke agent een zwarte jongen dood. De video die dit registreerde, werd pas een jaar later vrijgegeven nadat een journalist dit via de rechter afdwong. Emanuel bood zijn excuses aan. Een dodelijke schietpartij tijdens de kerstperiode dwong hem van vakantie terug te keren uit paradijselijk Cuba. Emanuel zit klem. Hij kan niemand de schuld geven: de laatste Republikeinse burgemeester dateert van 1931.

Politieke correctheid is sluipend gif voor een samenleving. Ze poogt denken en spreken te conditioneren. Vooral protestant Europa, gewend aan een zekere dogmatiek, importeerde het fenomeen uit de VS; bij katholiek Europa paste het nooit. Veroordelende etiketten als 'racist', 'xenofoob', 'islamofoob', 'klimaatontkenner' of 'anti-Europeaan' moeten zelfkritiek voorkomen en externe kritiek smoren. Dat lukt meestal een tijdje, maar als de zweer openbreekt, ettert het overal.

Zonder politieke correctheid zou Europa beter in staat zijn geweest migratiestromen te beheersen en integratie te bevorderen. Het tegendeel gebeurt. Het Duitse verleden maakte bondskanselier Merkel zo politiek correct dat Duitsland zonodig zichzelf afschaft. Het nastreven van onbestaande goedheid produceert een lawine aan problemen. Net als in Chicago betaalt de bevolking van Duitsland en zijn buurlanden de prijs.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

undefined

Meer over