Nieuws

Politieke bedenkingen over toegangstesten vertragen snel openen van musea en sportwedstrijden met publiek

Het is onzeker wanneer toegangstesten op grote schaal ingevoerd kunnen worden. De Tweede Kamer heeft veel bedenkingen bij het wetsvoorstel dat dat mogelijk moet maken.

Een Fieldlab-evenement in Amsterdam.  Beeld ANP
Een Fieldlab-evenement in Amsterdam.Beeld ANP

Daarmee lijkt het uitgesloten dat musea en sportwedstrijden weer publiek met een negatieve testuitslag mogen toelaten per 11 mei, zoals gepland in het heropeningsplan van het kabinet. Ook voetbalwedstrijden zullen dit weekend zonder publiek gespeeld worden, tot teleurstelling van de KNVB en de clubs.

De behandeling van het wetsvoorstel dat toegangstesten juridisch mogelijk moet maken, is woensdag voor de tweede keer uitgesteld. Aanvankelijk hoopte demissionair minister Hugo de Jonge de tijdelijke Wet testbewijzen vorige week al in de Tweede Kamer te behandelen. Daarmee moest toegangstesten per 1 mei mogelijk worden, tot 400 duizend stuks per dag.

Bijna alle fracties hebben nog te veel vragen en bedenkingen bij het wetsvoorstel, zo blijkt uit hun schriftelijke reacties. Ze vinden het onduidelijk wanneer en in welke situaties een toegangstest precies noodzakelijk wordt geacht. Ook bestaat er onvrede over de eigen bijdrage van 7,50 euro die vanaf 1 juli voor een toegangstest gerekend zal worden.

Die laatste zorg probeerde De Jonge vorige week in de Tweede Kamer weg te nemen. Volgens de demissionair minister zou toegangstesten vanaf dat moment waarschijnlijk enkel nog nodig zijn voor het bezoeken van grote evenementen en festivals zoals Lowlands. Bezoekers tasten daarvoor toch al flink in de buidel.

Geen geruststelling

Maar dat heeft de Tweede Kamer niet gerustgesteld en diverse fracties stelden aanvullende vragen. Mogelijk wordt de wet nu volgende week behandeld. Maar zelfs daarover bestaat nog geen zekerheid, laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten.

Na de Tweede Kamer moet de Eerste Kamer zich nog over het wetsvoorstel buigen. Dat gebeurt mogelijk pas op 18 mei. Bovendien hebben de coalitiepartijen in de Eerste Kamer geen meerderheid en is de kritiek vanuit met name de linkse oppositiepartijen en ook JA21 fors.

Zeker is wel dat de pilotfase met toegangstesten na ruim vierhonderd evenementen in de maand april vrijdag afloopt. Daardoor valt er nu een gat, terwijl de periode waarvoor toegangstesten mogelijk een overbrugging vormen steeds korter wordt. Ter illustratie: op 26 mei zouden musea volgens het openingsplan al bezoekers mogen toelaten zonder verplichte toegangstest.

Meer mogelijk maken

‘We puzzelen nu op de invulling van de komende periode’, zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS. ‘Het is niet voor niets dat we met het wetsvoorstel streven naar een stevige juridische onderbouwing voor testbewijzen. Tegelijkertijd zien we de roep vanuit de samenleving om mede met behulp van testen meer mogelijk te maken.’

Het kabinet liet donderdag in elk geval weten dat wedstrijden in het profvoetbal dit weekend zonder publiek gespeeld worden, omdat er nog geen wettelijke basis voor noodzakelijke toegangstesten is. Dat dit zeker nog tot half mei op zich laat wachten is een grote teleurstelling voor de clubs en de KNVB. ‘Dan is de competitie ongeveer voorbij’ aldus een woordvoerder van de voetbalbond.

Bij het Eurovisie Songfestival, op 18, 20 en 22 mei in Rotterdam Ahoy, is wel publiek welkom, bevestigde het kabinet na een eerder voornemen. Omdat dit gebeurt onder de vlag van een wetenschappelijk fieldlab-evenement, kan dat eventueel zonder aanpassing van de wet. Per show worden maximaal 3.500 mensen toegelaten.

Het idee van het heropenen van de samenleving met behulp van testen was een uitdrukkelijke wens was van een bonte gelegenheidscoalitie in de Tweede Kamer, van de VVD tot GroenLinks. Inmiddels overheerst echter de kritiek, onder meer op de voor het project beraamde kosten (maximaal 1,1 miljard voor de komende vijf maanden). Ook musea en attractieparken hebben te kennen gegeven weinig in het middel te zien.

Meer over