Politiebeest

KEVIN TOMA

Als de stad een jungle is, dan zijn politiemannen in films vaak de roofdieren. Neem Dennis Peck, in Internal Affairs een van de beste agenten van de LAPD, maar ook een van de corruptste en bloeddorstigste. Collega's die drugs wegmoffelen of een ongewapende crimineel doodschieten, houdt hij routineus de hand boven het hoofd. Gewoon een mes in de hand van de dode boef stoppen, klaar. Wanneer Raymond Avilla en Amy Wallace, twee noeste rechercheurs van de afdeling Interne Zaken, zich met Peck gaan bemoeien, slaan bij hem de stoppen door. De zo gelauwerde diender blijkt een ware psychopaat, die iedereen die hem hindert maar al te graag uit de weg ruimt. Als het moet dus ook Avilla en diens vrouw Kathleen, die door Pecks manipulatieve machospelletjes sowieso steeds verder uit elkaar worden gedreven.

Richard Gere is perfect als Peck: ijzig en agressief, maar ook onpeilbaar en zo koelbloedig dat het vanzelf griezelig wordt. Als Peck in de finale in Avilla's appartement in het duister opduikt, geeft Gere hem ook exact de juiste, niet al te overdreven dosis beestachtigheid mee. Daar steekt de vertolking van Andy Garcia als Avilla wat vaal tegen af, en ook de opdringerige synthesizermuziek (deels van regisseur Figgis zelf) doet de film niet altijd goed. Maar het gelikte camerawerk, een aantal erg goed gelukte scènes (zoals die waarin Peck een van zijn collega's wurgt) en de morbide sfeer maken van Internal Affairs niettemin een hoogtepunt uit het oeuvre van filmauteur Figgis (Leaving Las Vegas).

Internal Affairs (Mike Figgis, 1990)

RTL 8, 20.30-23.05 uur.

undefined

The Best Exotic Marigold Hotel

(John Madden, 2011) In deze succesvolle romantische komedie besluiten zeven 60-plussers de herfst van hun leven door te brengen in een Indiaas paleis, dat bij aankomst iets minder pittoresk blijkt dan hun was voorgeschoteld. The Best Exotic Marigold Hotel biedt een soort 'India-light': een plek waar straatkinderen al na één scène het zeuren opgeven en een gedwongen huwelijk met een goed gesprek van tafel is. Ook de plot is keurig: natuurlijk is er een vrouw die haar racistische neiging opzij moet zetten. Een ander, die nooit iets zonder haar man heeft gedaan, bloeit op. In de handen van regisseur John Madden (Shakespeare in Love) kabbelt het allemaal rustig voort, met genoeg gelegenheid voor acteurs als Judi Dench en Bill Nighy om volop te stralen.

RTL 5, 20.30-23.10 uur.

undefined

Spider-Man 3

(Sam Raimi, 2007) Het ietwat teleurstellende sluitstuk van Raimi's Spider-Man-films. De voorgaande afleveringen waren dermate winstgevend dat Raimi het onvoorstelbaar hoge budget van ruim 180 miljoen euro ter beschikking kreeg - het verhaal gaat dat hij dat met nog eens ruim 70 miljoen overschreed, waarmee Spider-Man 3 officieel de duurste film aller tijden werd. Het is het eindresultaat niet echt ten goede gekomen: de overweldigende speciale effecten halen de vaart uit het verhaal. Wel bleek Maguire nog steeds te kunnen groeien in zijn dubbel-, in dit geval zelfs driedubbelrol. Na deze productie ging het niettemin uit tussen Raimi, Maguire en Spider-Man. In 2012 werd met The Amazing Spider-Man een herstart gemaakt, nu met Marc Webb als regisseur en Andrew Garfield als Spidey. Beide deden ook mee aan The Amazing Spider-Man 2, de sequel die vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen draait.

RTL 7, 20.30-23.15 uur.

undefined

Meer over