NieuwsPolitiegeweld in de VS

Politieagent in Texas gearresteerd om doodschieten zwarte man

In Texas is een politieagent gearresteerd wegens moord op een zwarte man, die hij zaterdag doodschoot in een benzinestation in het plaatsje Wolfe City. Het is een zeldzaam geval waarbij een agent al wordt opgepakt voordat er (meestal door videobeelden) nationale ophef ontstaat.

Mensen verzamelen zich voor een mars ter nagedachtenis aan Jonathan Price, op 5 oktober 2020.  Beeld AFP
Mensen verzamelen zich voor een mars ter nagedachtenis aan Jonathan Price, op 5 oktober 2020.Beeld AFP

De man die werd doodgeschoten, Jonathan Price, zou zaterdagavond tussenbeide zijn gekomen toen een man een vrouw sloeg in een benzinestation in het stadje, even ten noordoosten van Dallas. Toen de politie arriveerde deed Price volgens getuigen zijn handen omhoog, maar kreeg hij toch met een taser elektrische schokken toegediend. Toen hij daarop stuiptrekte, werd dat door de agent als bedreigend ervaren, waarna hij drie kogels afvuurde. Price (31) stierf in het ziekenhuis.

De 22-jarige dader Shaun Lucas werd zondag op non-actief gesteld en maandagavond gearresteerd, met een borg van één miljoen dollar. Lokale journalisten konden dinsdag echter in de gevangenisadministratie geen bewijs vinden dat hij daadwerkelijk was opgesloten. Een medewerker van de sheriff zei telefonisch dat hij was ‘ingeboekt’, maar nu naar een andere gevangenis werd overgebracht. Ze kon niet zeggen waarheen.

Volgens de Texas Rangers, de staatspolitie van Texas, zou Price zich zaterdagavond ‘in een niet-dreigende houding’ tegen de arrestatie hebben verzet, en wilde hij weglopen. Het taseren en schieten van agent Lucas was derhalve ‘niet objectief redelijk’ (In het verslag staat ‘not objectionably reasonable’, maar bedoeld wordt waarschijnlijk ‘not objectively reasonable, de gebruikelijke maatstaf voor toelaatbaar politiegeweld).

Harde werkelijkheid

Price was een bekende figuur in Wolfe City, waar hij zijn hele leven had gewoond. Hij werkte voor gemeentewerken en was, volgens zijn advocaat Lee Merritt, motivatiespreker, atleet en trainer. Hij had genuanceerde gedachten over de zwart-witspanningen in het land: in een post op Instagram beschreef Price in juni hoe hij tijdens zijn jeugd gesteund werd door witte families, en hoe witte agenten hem vaak genoeg hebben laten gaan terwijl ze hem hadden kunnen arresteren voor te hard rijden of een verlopen kentekenbewijs. In de reacties op zijn ervaringen staat dat deze ‘voorbeeldzwarte’ nu geconfronteerd is met de harde werkelijkheid.

Maandag was er een wake voor Price, waar honderden dorpsgenoten op afkwamen. Daarna werd Lucas gearresteerd. Het feit dat dit zo snel gebeurde, zonder nationale ophef of tussenkomst van beroemdheden, zou een teken kunnen zijn dat het bewustzijn voor politiegeweld tegen zwarte Amerikanen door de incidenten en protesten van het afgelopen jaar is gegroeid.

De officier van justitie van Hunt County, het district waarin Wolfe City ligt, zei dinsdag in een verklaring dat het OM eerst het onderzoek van de Texas Rangers afwacht. Vervolgens wordt de zaak voor een zogeheten Grand Jury gebracht, die per stemming moet beslissen of Lucas inderdaad wordt vervolgd. De eerstvolgende zitting van deze jury is op 30 oktober.

Meer over