Politie zoekt naar opdrachtgever aanslagen Londen

De Britse politie onderzoekt of de vier daders van de aanslagen in Londen vorige week handelden voor een opdrachtgever die mogelijk nog voortvluchtig is...

ANPReuters en Internetredactie

Mogelijk maakten de daders, jonge Britse moslims van Pakistaanse afkomst, deel uit van een 'bredere gemeenschap' met internationale vertakkingen, zei minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke woensdag.

Clarke waarschuwde dat Groot-Brittannië rekening moet houden met meer zelfmoordaanslagen. 'We moeten ervan uitgaan dat er anderen zijn die bereid zijn hetzelfde te doen als deze mensen afgelopen donderdag hebben gedaan.'

Verscheidene Britse kranten meldden woensdag dat de vier daders niet te boek stonden als extremistische islamieten en niet werden verdacht van banden met terreurbewegingen.

De politie denkt inmiddels de identiteit te hebben achterhaald van alle vier de daders. De aanslag in de metro bij het station Aldgate zou zijn gepleegd door Shehzaad Tanweer, een jongeman tussen de 20 en 22 jaar oud. De 30-jarige Mohammed Sadique Khan zou zich hebben opgeblazen in een metrostel bij het station Edgware Road.

De 19-jarige Hasib Mir Hussain heeft vermoedelijk de aanslag op een stadsbus bij Tavistock Square gepleegd. Zijn vermeende betrokkenheid kwam aan het licht omdat zijn moeder hem donderdag als vermist had opgegeven. Geen van deze drie vermeende daders stond in zijn omgeving bekend als radicaal islamitisch.

Van de vierde dader heeft de politie wel de identiteit vastgesteld, maar die is nog bekend geworden.Volgens de politie zou het gaan om een tiener die, evenals de andere vermoedelijke zelfmoordterroristen, afkomstig was uit de omgeving van Leeds. Hij zat achter de dodelijkste van de vier aanslagen, die op een metro tussen Russell Square en King's Cross.

Nu steeds meer bekend is over de islamitische achtergrond van de vier vermoedelijke daders, heeft premier Blair de Britten woensdag opgeroepen om kalm te blijven. Hij waarschuwde vooral voor aanvallen op leden van de Britse moslimgemeenschap.

Blair benadrukte dat hij overleg wil voeren met de moslimgemeenschap en dat de ‘gematigde stem van de islam’ in Groot-Brittannië en daarbuiten gemobiliseerd moet worden. Hij kondigde ook strengere immigratie- en uitzettingsregels aan voor onder meer iamams die haat zaaien. Ook moeten er volgens de premier hogere straffen komen voor personen die oproepen tot terreurdaden.

De politie heeft explosieven gevonden in de twee auto's die de daders hadden achtergelaten bij het belangrijkste station van Luton. Pas na veertien uur konden de auto's worden verwijderd.

Woensdagochtend vroeg werd het sein alles veilig gegeven. Het belangrijkste station van de stad werd dinsdag na de vondst afgesloten, honderden mensen moesten worden geëvacueerd. Het busstation werd gesloten alsmede een deel van de nabijgelegen universiteit. Het treinverkeer raakte ontregeld.

Experts voerden tien gecontroleerde explosies uit om de springstoffen in de voertuigen onschadelijk te maken. Het station werd tegen half twee ‘s nachts vrijgegeven, de nabijgelegen parkeerplaats pas tegen het ochtendgloren.

Meer over