Politie zet Amber Alert vaker en per regio in

Bij de vermissing van een kind kan de politie het Amber Alert gerichter gaan inzetten. Vanaf dinsdag is de alarmdienst voor vermiste kinderen niet alleen landelijk inzetbaar, maar ook per regio.

null Beeld Amber Alert
Beeld Amber Alert

Met de nieuwe methode krijgen mensen die zich mogelijk in de buurt van het kind bevinden een melding, terwijl anderen het alarm niet krijgen. Irma Schijf van het Landelijk Bureau Vermiste Personen legde vanochtend aan NOS uit: 'We trekken rondom een bepaalde postcode een cirkel en waarschuwen alle burgers in dat gebied over een vermissing die bij hen in de buurt speelt.'

Het landelijk Amber Alert wordt alleen ingezet als er sprake is van onmiddellijk levensgevaar en als het niet duidelijk is waar het kind zich in Nederland bevindt. Dat gebeurt drie à vier keer per jaar. In het hele land worden dan reclameschermen, snelwegborden, apps, sms en e-mail ingezet als een grote opsporingsposter.

Bij een zogenoemde 'urgente vermissing' heeft de politie substantiële aanwijzingen dat het vermiste kind een risico loopt en handelen noodzakelijk is. Via regionale omroepen, tankstations, beheerders van snelwegborden, de spoorwegen, taxicentrales, wegvervoerders en populaire apps kan dan een foto van het kind worden verspreid. Ongeveer honderd keer per jaar worden in dit soort gevallen al delen van het Amber Alert ingezet. Dat kan met de nieuwe mogelijkheden nog gerichter gebeuren.

De politie doet onderzoek tijdens een zoektocht naar twee vermiste kinderen. Beeld anp
De politie doet onderzoek tijdens een zoektocht naar twee vermiste kinderen.Beeld anp
Meer over