Politie Z-Afrika pakt 700 misdadigers op

De Zuidafrikaanse politie heeft sinds vrijdag in de agglomeratie Johannesburg meer dan zevenhonderd arrestaties onder criminelen verricht. Dat heeft de politiecommissaris van de provincie Gauteng, S....

Reuter

JOHANNESBURG

De actie is onderdeel van het 'gemeenschapsplan voor veiligheid' dat president Mandela in maart heeft afgekondigd. Mandela hoopt met het plan de toename van de misdaad te stoppen, die wordt gezien als belangrijkste obstakel voor economische groei.

De honderden arrestanten die in Johannesburg zijn opgepakt, worden verdacht van misdrijven variërend van moord tot diefstal en ontvoering. Politiechef Maharaj zei dat de veiligheidsdiensten het terugdringen van vuurwapens tot prioriteit zullen verheffen, door wegversperringen op te werpen en huiszoekingen te verrichten. 'Dit is een plan voor de lange termijn', zei hij.

Johannesburg heeft de reputatie de stad met het hoogste aantal moorden ter wereld te zijn - meer dan vijftig per dag in 1994. De statistieken hebben een funeste uitwerking: uit onderzoek blijkt dat 27 procent van de hoge inkomensgroepen emigratie overweegt, vooral uit angst voor wetteloosheid en instabiliteit.

Meer over