Politie Wit-Rusland slaat demonstratie uiteen

De Wit-Russische oproerpolitie heeft zaterdag een betoging van de oppositie met geweld en rookbommen uiteen gedreven. Oppositieleider Aleksander Kozoelin kreeg klappen en is gearresteerd....

De EU en de VS eisen de onmiddellijke vrijlating van Kozoelin en de honderden aanhangers van de oppositie die de afgelopen weken in de cel zijn beland. Wit-Rusland beschuldigde het Westen gisteren van hysterie. ‘Het is voor iedere waarnemer duidelijk dat de situatie uitermate rustig is’, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Wij roepen de EU en de VS op hun pogingen om ons land te destabiliseren, te staken.’

Zaterdag gingen opnieuw duizenden mensen in Minsk de straat op uit protest tegen de dictatoriale president Loekasjenko, die vorige week de verkiezingen met 83 procent van de stemmen won. ‘Hoe meer de autoriteiten ons blijven onderdrukken, hoe dichter hun einde naderbij komt’, sprak oppositieleider Aleksander Milinkevitsj tegen ongeveer zevenduizend betogers in een park in het centrum van Minsk.

‘We zijn niet bang meer!’, riep Milinkevitsj, een rode anjer in zijn hand. ‘Wij kunnen trots zijn op wat we hebben bereikt. Wij zullen ons werk tegen de dictatuur voortzetten!’

Zeker duizend agenten van de speciale troepen – met zwarte helmen, schilden en wapenstokken – hadden zaterdag het Oktoberplein hermetisch afgesloten. Vrijdag was daar nog met geweld een tentenkamp van jonge oppositie-aanhangers ontruimd.

‘De politie is met het volk!’, schreeuwden de betogers hoopvol. Maar de politie was niet met het volk, zo bleek al snel. Nadat Milinkevitsj was uitgesproken begonnen de honderden agenten dreigend met hun stokken op hun schilden te slaan en langzaam richting de demonstranten te lopen.

Kort daarna ontploften met luide knallen drie rookbommen. Veel betogers raakten in paniek en renden weg. Maar oppositieleider Aleksander Kozoelin – die radicaler is dan Milinkevitsj – riep de mensen op om hem te volgen naar de gevangenis waar tweehonderd aanhangers van de oppositie al een paar dagen worden vastgehouden. De oproerpolitie blokkeerde hen de doorgang, waarna de eerste klappen vielen. ‘Het was heel wreed’, zei een 55-jarige buschauffeur, die getuige was van de gevechten. ‘Ze begonnen met hun knuppels keihard op de mensen in te slaan.’ Minstens twee betogers liepen zware verwondingen op, naast Kozoelin werden nog zowat honderd anderen gearresteerd.

De vrouw van Kozoelin, Irina, heeft zondag verklaard dat de gezonheidstoestand van haar man ‘bevredigend’ is. ‘Het is niet nodig een reddingsteam voor hem in te schakelen.’

Dat de twee oppositieleiders elkaar niet liggen, bleek opnieuw duidelijk. Milinkevitsj, woedend op Kozoelin, verweet hem het vreedzame karakter van de betoging te hebben verstoord. Hij noemde het protest ‘overbodige provocatie’. Het campagneteam van Kozoelin bestempelde Milinkevitsj vervolgens als ‘een lafaard, een zogenaamde democraat die onvoldoende kracht heeft ondanks al het geld, de mediabelangstelling en de steun die hij uit het Westen krijgt’.

Milinkevitsj heeft intussen een pauze in de straatprotesten aangekondigd, om de spanning uit de lucht te halen. De volgende betoging is gepland op 26 april, de dag van de 20-jarige herdenking van de Tsjernobyl-ramp.

Meer over