Politie werkt met nieuw type lasergun

De politie werkt binnenkort met een nieuw type lasergun waarmee ze ook hardrijders die een lasershield in de auto hebben, kan betrappen....

De laserguns zijn de afgelopen maanden in het geheim getest in de strijd tegen snelheidsduivels. In Nederland rijden op dit moment naar schatting ongeveer 5000 automobilisten rond met een lasershield of laserecho. Die verstoren de snelheidscontrole. Automobilisten met een dergelijk schild zijn daardoor niet op te sporen bij overtreding van de maximumsnelheid.

De politie neemt binnenkort twintig tot dertig nieuwe laserguns in gebruik. Volgens de zegsman vervangt de politie op termijn alle tweehonderd oude laserguns. Dat oude type is storingsgevoelig voor het signaal dat uit een shield of echo komt. Hardrijders kunnen op die manier de controle frustreren. Met het nieuwe type lasergun zijn de lasershields en -echo's 'waardeloos' geworden, aldus het OM.

Het bezit en gebruik van een lasershield in de auto om snelheidscontroles te hinderen, is strafbaar. De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde onlangs nog drie automobilisten die de stoorapparatuur bewust gebruikten om de lasercontrole van de politie te omzeilen. De rechter legde boetes op van 225 en 50 euro.

Van twaalf automobilisten stond volgens die rechtbank niet vast dat ze de laserecho bewust gebruikten om snelheidscontroles te belemmeren. Zij beweerden dat ze de apparatuur gebruikten om het tuinhek of de garagedeur van een afstand te open. De rechtbank vond het onderzoek in die zaken onvoldoende.

Meer over