Politie vindt raketwerpers en vuurwapens bij actie motorbendes

Bij een grote actie van de politie in Limburg tegen motorbendes zijn vandaag twintig mensen aangehouden. Er zijn in totaal 35 doorzoekingen uitgevoerd in woningen, bedrijfspanden en later nog in veertig garageboxen. Daarbij zijn vijf raketwerpers, automatische wapens en handvuurwapens aangetroffen. Dat is bekendgemaakt tijdens een persconferentie door de politie, het Openbaar Ministerie en burgemeester van Maastricht Onno Hoes in het provinciehuis in Maastricht.

Politieagenten hebben de straat afgezet bij het huis van Bandidos-president Harrie Ramakers in Nieuwstadt. Beeld anp
Politieagenten hebben de straat afgezet bij het huis van Bandidos-president Harrie Ramakers in Nieuwstadt.Beeld anp

Behalve het wapentuig is ook een drugslaboratorium gevonden voor synthetische drugs en een hennepkwekerij. Ook is beslag gelegd op vier gestolen dure auto's en 'vele kilo's munitie'.

De politie heeft twintig mensen gearresteerd; negentien mannen en een vrouw. Veertien van de arrestanten zijn lid van de Limburgse afdeling van de motorclub Bandidos. Onder hen is Bandidos-president Harrie Ramakers.

Op vrijdag zullen de verdachten worden voorgeleid. Het onderzoek voorafgaand aan de actie van woensdag heeft ruim een jaar gelopen. De invallen en arrestaties zijn daar het eerste zichtbare resultaat van.

Volgens hoofdofficier van justitie Roger Bos vonden de aanhoudingen plaats wegens verdenking van internationale drugshandel, mishandeling, geweld en intimidatie. Politiechef Gery Veldhuis zei dat de opbrengst groter is dan verwacht. Hij zei dat de doorzoekingen nog tot 22.00 uur woensdagavond doorgaan.

Burgemeester Hoes noemt de vondsten 'ontluisterend'. Hij sprak van het topje van de ijsberg. Hij wees erop dat Limburg gelegen is op een kruispunt tussen België en Duitsland. Hoes zei geschrokken te zijn van de hoeveelheid gevonden wapens en drugs.

Langlopend onderzoek
De acties volgen op een langlopend onderzoek naar wat genoemd wordt 'ondermijningspraktijken van individuen die gerelateerd zijn aan de motorclub Bandidos'.

Volgens de politie zijn onder meer de Bandidos op grote schaal betrokken bij criminele activiteiten, zoals handel in wapens en drugs. Ook zouden zij zich schuldig maken aan intimidatie. Justitie, politie en gemeenten proberen de motorclubs zowel bestuurlijk als strafrechtelijk aan te pakken.

Raketwerper gevonden bij actie in Geleen
De vondst is gedaan in een garagebox aan de Anemonenstraat in Geleen.

Aan de Oranjelaan in Geleen is een drugslab aangetroffen. De politie heeft de omgeving afgezet.

De Anemonenstraat ligt in een volksbuurt, die woensdag uitliep. Ook is veel politie op de been. Er worden onder meer speurhonden ingezet.

Veel mensen in de buurt zijn bang. Uit angst voor mogelijke represailles willen ze niet dat hun huis op de foto komt.

Bandidosbaas boos
De president van de Limburgse Bandidos, Harrie Ramakers, is boos en teleurgesteld over zijn arrestatie. Dat zei zijn advocaat Phil Boonen na een kort gesprek dat hij met zijn cliënt had, Phil Boonen.

Ramakers werd volgens Boonen 'met veel bombarie' van zijn bed in Nieuwstadt gelicht. Blootsvoets en met alleen onderkleding aan werd hij geboeid afgevoerd.

Boonen kan niet zeggen waarom de Bandidoschef is gearresteerd. 'Op deze zaak zitten beperkingen. Dat betekent dat ik er niets over mag zeggen', zei hij.

Boonen verwacht dat Ramakers vrijdag wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist dan over een eventuele verlenging van het voorarrest met maximaal veertien dagen.

Extra politiemensen
Minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid was maandag in Maastricht om te praten met de Limburgse burgemeesters die geregeld te maken hebben met motorclubs. Hij beloofde toen snel extra politiemensen te sturen als dat in de strijd met de motorbendes nodig mocht zijn. Van der Steur zei toen ook dat er internationaal afspraken zijn gemaakt over de aanpak van motorclubs.

Binnenkort zetten de betrokken ministers hun handtekening onder samenwerking tussen de openbaar ministeries van België en twee Duitse lidstaten. Dat is nodig, omdat clubs zich niets aan grenzen gelegen laten liggen, zei de minister.

Van der Steur: 'Bikers moeten van onze mensen afblijven'

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft maandag een bliksembezoek aan Maastricht gebracht om het openbaar bestuur in Limburg een hart onder de riem te steken bij hun strijd tegen criminele motorbendes. 'Ze bedreigen mensen, creëren angst en verdienen geld uit criminele activiteiten', zei hij na afloop. 'Ze moeten met de poten van onze mensen, burgemeesters, wethouders, raadsleden, ambtenaren en agenten afblijven. Ze zullen het merken als ze er toch aan komen.'

De politie heeft een inval gedaan in een pand in Oirsbeek waar twee Bandidos werden gearresteerd en later weer vrijgelaten. Beeld anp
De politie heeft een inval gedaan in een pand in Oirsbeek waar twee Bandidos werden gearresteerd en later weer vrijgelaten.Beeld anp
Harrie Ramakers, de president van de Limburgse Bandidos. Beeld anp
Harrie Ramakers, de president van de Limburgse Bandidos.Beeld anp
Politieagenten bij het huis van Bandidos-president Harrie Ramakers in Nieuwstadt. Beeld anp
Politieagenten bij het huis van Bandidos-president Harrie Ramakers in Nieuwstadt.Beeld anp
Leden van de Duitse tak van motorclub Bandidos Beeld epa
Leden van de Duitse tak van motorclub BandidosBeeld epa

Bandidosbaas kent klappen justitiële zweep

Harrie Ramakers, sinds vorig jaar voorman van motorclub Bandidos in Limburg, is opgepakt. Als het aan justitie had gelegen, zou hij allang in de cel hebben gezeten. In het vorige decennium was hij verdachte in twee zware strafzaken die vier moorden omvatten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in de ene zaak levenslang en in de andere vijftien jaar, maar beide keren gingen Ramakers (1964) en zijn medeverdachten vrijuit.

De bekendste zaak betrof de moord op drie leden van de Nomads, de Limburgse afdeling van de Hells Angels, onder wie toenmalig president Paul de Vries van de club waar ook Ramakers zelf lid van was. Het drietal werd in het clubhuis in Oirsbeek doodgeschoten en vervolgens gedumpt in de Geleenbeek bij Echt. Justitie veegde de hele club op en eiste tegen de veertien verdachten levenslang. Bij de rechtbank bleef daar in een ingewikkeld vonnis zes jaar van over. In hoger beroep volgde vrijspraak. Gebrek aan getuigen en bruikbaar technisch bewijs braken justitie op.

De moord op de drie Nomads zou verband hebben gehouden met conflicten over een partij van bijna 300 kilo cocaïne. In dat conflict zou de negentienjarige Antilliaan Steven Chocolaad een bemiddelende rol hebben gespeeld, wat hij met de dood moest bekopen. Delen van het lichaam van Chocolaad werden in mei 2003 gevonden in onder meer het Julianakanaal, zijn hoofd is spoorloos gebleven.

Justitie pakte Nomad Ramakers en een clubgenoot voor de zaak op en eiste vijftien jaar cel. De basis daarvoor was de verklaring van de weduwe van een van de vermoorde Nomads. Chocolaad zou in de woning van haar en haar man op een stoel zijn vastgebonden en zijn gewurgd. Later zou zijn lichaam in stukken zijn gesneden en in tassen in het water zijn gegooid. De rechtbank vond het bewijs te mager en sprak Ramakers en zijn medeverdachte vrij. Het OM zag geen heil in een herkansing in hoger beroep, de zaak is onopgelost gebleven.

'De mensen waar onze ouders voor waarschuwden'
'Wij zijn de mensen waar onze ouders ons voor waarschuwden', luidt het motto van de internationale motorclub Bandidos. De Bandidos Motorcycle Club werd in 1966 in Texas opgericht en telt bijna een halve eeuw later wereldwijd duizenden leden in circa 24 landen. Nederland heeft nog maar sinds maart vorig jaar een afdeling: Bandidos MC Sittard.

De introductie van de Nederlandse tak heeft tot veel commotie geleid. Zo werd een dag na de oprichting een aanslag gepleegd op het huis van Bandidos-president Harrie Ramakers. Zijn woning en omliggende huizen en auto's raakten zwaar beschadigd.

Ramakers, vorig jaar veroordeeld vanwege het bezit van verboden wapens en drugs, was eerst lid van de Nomads. Dat was een tak van de Hells Angels. De Nomads werden opgeheven na een onderlinge moordpartij in februari 2004, waarbij drie leden het leven lieten.

De Angels zijn van oudsher de grote vijand van de Bandidos. Daarmee is meteen de kern van de strijd onder de clubs blootgelegd: allerlei leden stappen over naar concurrerende groepen, wat nieuwe wrijvingen oplevert. Zo stapte bijvoorbeeld kopstuk Henk Kuipers van Satudarah over naar No Surrender. Van No Surrender stapte de afdeling Southside in zijn geheel over naar de Bandidos. No Surrender werd weer opgericht door voormalig Satudarah-kopstuk Klaas Otto.

De concurrentiestrijd tussen de motorclubs onderling laait soms hoog op. De politie valt geregeld clubhuizen binnen en individuele leden worden soms aangehouden. De clubs vechten ondertussen hun eigen oorlogen uit, waarbij dikwijls de concurrentie op het gebied van handel in drugs de aanleiding is.

Nederland kent de Hells Angels, Satudarah, No Surrender en de Bandidos. Europa telt ongeveer negentig chapters van de Bandidos. De meeste afdelingen opereren in Duitsland. België telt er twee, in Antwerpen en Eupen.

Meer over