Politie verweert zich na dood Henriquez

Op Twitter worden agenten beticht van de dood van Mitch Henriquez. Een van hen vertelt online hoe erg dat is.

Jeroen Visser
null Beeld ANP
Beeld ANP

Agenten die na de dood van Mitch Henriquez zijn bedreigd wegens vermeende betrokkenheid bij zijn gewelddadige aanhouding, proberen via de media dat beeld te corrigeren. Dinsdag publiceerde de politie Den Haag een eigen interview met wijkagent Marius Blok. Een foto van de agent, met daaronder de tekst 'dit is de moordenaar van Mitch', circuleerde de afgelopen week op Twitter.

Bedreigd

Blok werd meermalen bedreigd. Over de aard van de bedreigingen wil de politie niets zeggen, maar in reactie op een tweet met de naam van Blok staat bijvoorbeeld te lezen: 'Ik ben vaak in Den Haag en de polities van daar zijn echt flikkers dood slaan die handel een voor een.'

De wijkagent vertelt in het interview dat een meisje van 9 hem op straat aanschiet en beurtelings naar hem kijkt en op haar telefoon. Dan zegt ze: 'Ik vind u zo'n vieze man, zo'n vieze man omdat u Mitch heeft vermoord.'

Blok: 'Het liefst was ik op dat moment van de aardbodem verdwenen. Haar woorden deden mij zoveel pijn. Dat is onbeschrijflijk.'

Beschuldiging en bedreigingen

Op 27 juni, wanneer Henriquez met veel geweld wordt aangehouden in het Haagse Zuiderpark, is Blok verderop in de stad aan het werk in de Schilderswijk. In een moskee praat de wijkagent met moslims 'over de betekenis van de ramadan'.

De maandag erna wordt er gedemonstreerd voor politiebureau De Heemstraat in de Schilderswijk. Blok staat met enkele collega's voor het bureau op wacht. Sommige demonstranten nemen foto's van hen. Later meent iemand Blok te herkennen als een van de agenten die Henriquez heeft gearresteerd.

Zijn foto wordt met knip- en plakwerk gelinkt aan een screenshot uit een opname van de arrestatie. 'Dit is hem dan. De 'held' die het nodig vond Mitch Henriquez net zo lang te wurgen tot hij niet meer bewoog.' Ook andere twitteraars noemen al snel de naam van Blok.

De beschuldiging en de daaropvolgende bedreigingen - voornamelijk via sociale media - hebben hem diep getroffen. 'Ik ben geraakt. Kwaad. Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen vanuit hun emotie of vanuit sensatiezucht klakkeloos zo'n bericht overnemen. Dat ze niet beseffen hoeveel leed ze daarmee andere mensen kunnen aandoen.'

Het interview met Blok is gemaakt door de communicatieafdeling van de politie. De agent wil niet rechtstreeks met de pers praten, zegt een politiewoordvoerder. 'Hij wilde één keer zijn verhaal vertellen, en daarna weer aan het werk.' Het gebeurt niet vaak dat de politie zelf een interview publiceert, 'maar nu wilden we graag laten zien wat de impact is van bedreigingen op agenten en hun familie'.

null Beeld x
Beeld x

Aruba

Een Arubaanse agent die bij de arrestatie aanwezig was, stuurde vorige week via zijn advocaat op Aruba de boodschap uit dat hij niet bij de aanhouding betrokken was. Volgens advocaat Peter Mohamed was dat nodig omdat hij en zijn familie op Aruba 'ernstig bedreigd' werden. 'Familieleden kregen dreigtelefoontjes en durfden nauwelijks nog de straat op', aldus Mohamed.

Zijn cliënt had vlak voor de arrestatie weliswaar contact met Henriquez, maar dat had 'niks te maken met de aanhouding'. 'Hij probeerde hem een bepaalde richting uit te duwen. Op zes meter afstand draaide Henriquez zich om en riep dat hij een wapen had. Toen renden vijf andere agenten op hem af', aldus zijn advocaat.

De Haagse politiechef Paul van Musscher zei vorige week donderdag dat meerdere agenten van zijn korps zijn bedreigd, vooral op sociale media. Vrijdag werd de eerste verdachte van bedreiging gearresteerd. Deze week werden nog eens drie verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij de rellen van vorige week. In totaal zijn nu 246 verdachten opgepakt, onder wie 83 minderjarigen. Zestien relschoppers zitten nog vast, het merendeel verschijnt volgende week voor de rechter in een snelrechtzitting.

Het stoffelijk overschot van Henriquez is dinsdag overgevlogen naar Aruba. Donderdag is de begrafenis.

Meer over