Politie verijdelt aanslag door nieuwe arrestatie ETA-leden

De Spaanse politie heeft woensdagmorgen opnieuw drie leden van de terroristische organisatie ETA gearresteerd. Twee mannen en een vrouw werden opgepakt in de westelijke stad Pontevedra....

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

Een dag eerder boekten de anti-terreur-eenheden een groot succes met de arrestatie van de nummer drie van de ETA, Potote, die verantwoordelijk is voor de logistiek en de bewapening van de organisatie. In Parijs werden vijf andere ETA-leden gearresteerd, onder wie de leider van het 'reizend commando', dat verantwoordelijk is voor een reeks aanslagen in heel Spanje en in de zomer van 1993 een bommencampagne voerde tegen toeristische doelen aan de Catalaanse kust.

Het drietal dat in Pontevedra werd aangehouden, behoort tot de 'liberados', ETA-commando's die bij de politie geregistreerd staan in verband met vorige aanslagen. De drie zouden onder meer betrokken zijn geweest bij de moord op een Baskische politieman.

Intussen hebben de bestuursleden van Herri Batasuna (HB), de politieke tak van de ETA, laten weten dat zij zich niet vrijwillig bij de rechter zullen melden voor verhoor. Alle 25 leden van het bestuur zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens samenwerken met een terroristische organisatie.

HB had tijdens de verkiezingscampagne in het voorjaar de haar toegewezen zendtijd gebruikt voor het uitzenden van een video-band van de terroristen. Bovendien rechtvaardigde de partij in een verklaring de moord op ex-voorzitter Tomás y Valiente van het Constitutionele Hof.

Volgens woordvoerder Ion Idigoras van HB wil de justitie met de beschuldigingen 'de democratische rechten en vrijheden van onze partij criminaliseren'. HB veroverde bij de laatste verkiezingen twee zetels in het nationale parlement, maar weigert deze te bezetten.

Idigoras bedreigde op een persconferentie de Baskische Nationalistische Partij, de regeringspartij van Baskenland. Ook riep hij de aanhang van HB op zich te mobiliseren en een hard antwoord te geven op de dagvaarding. In de dagelijkse praktijk betekent dit dat de aanhangers van de ETA en HB in de weekeinden in de grote Baskische steden de straat op gaan, vernielingen aanrichten en de politie te lijf gaan.

Juist om deze golf van straatgeweld tegen te gaan heeft de regering van premier Aznar een wetsvoorstel ingediend waardoor in de binnensteden van Baskenland videocamera's aangebracht kunnen worden. De regering wil tevens snelrecht invoeren voor de vandalen. De meeste politieke partijen steunen het voorstel, inclusief de Socialistische Partij van ex-premier González. Maar in juridische kringen is een discussie ontbrand over de vraag of de 'video-bewaking' niet strijdig is met de Spaanse grondwet.

Meer over