nieuws

Politie Tsjechië start onderzoek naar mogelijk rookgordijn rond ziekte president Zeman

De Tsjechische politie is een onderzoek begonnen naar naaste medewerkers van president Milos Zeman. Deze zouden op een belangrijk moment de ernst van de ziekte van de president verborgen hebben gehouden.

De Tsjechische president Milos Zeman in mei van dit jaar in Praag.  Beeld Reuters
De Tsjechische president Milos Zeman in mei van dit jaar in Praag.Beeld Reuters

Op 9 oktober verloor premier Andrej Babis nipt de verkiezingen van de centrumrechtse alliantie Spolu (‘Samen’). Een dag later werd president Zeman in allerijl naar de intensive care afgevoerd. De Tsjechische president heeft een grotendeels ceremoniële functie, maar na verkiezingen wijst hij de politicus aan die een regering mag vormen en roept hij het nieuwe parlement bijeen. De overgang naar een nieuwe regering wordt daarom ernstig bemoeilijkt door de ziekte van Zeman.

Zeman staat niet bekend om zijn gezonde levensstijl en volgens Tsjechische media lijdt hij aan diabetes en de complicaties van een levercirrose, in het bijzonder ‘hepatische encefalopathie’. Hierbij komen gifstoffen in de hersenen, omdat de lever ze niet meer kan afvoeren. Zeman zou daardoor verward zijn. Volgens de voorzitter van de Tsjechische Senaat was dit op 13 oktober aan Zemans kabinetschef Vratislav Mynar verteld.

Niettemin organiseerde Mynar de volgende dag een ontmoeting tussen de voorzitter van de Tsjechische Tweede Kamer, Radek Vondracek en Zeman, die nog altijd op de intensive care lag. De Kamervoorzitter keerde terug met een getekend decreet van Zeman, die opdracht gaf de Kamer begin november bijeen te roepen.

De Tsjechische politie onderzoekt nu of Mynar en zijn medewerkers een misdrijf hebben begaan door de ernst van Zemans gezondheidstoestand te verbergen. Ook wordt onderzocht of de handtekening onder het presidentiële decreet is vervalst, iets wat Kamervoorzitter Vondracek ten stelligste ontkent.

Radio Praag International spreekt van ‘een rookgordijn dat aan communistische tijden’ herinnert. Destijds werd vaak van een ‘griep’ of ‘verkoudheid’ gesproken als een belangrijke leider lange tijd niet in het openbaar was verschenen.

De zittende premier Babis heeft gezegd dat hij in de oppositie zal gaan, waardoor de weg open ligt naar een regering geleid door de centrumrechtse alliantie Spolu. Als Zeman niet herstelt, volgen presidentsverkiezingen. Babis wordt genoemd als kanshebber.

Meer over