Politie sluit twee voorsteden van Sydney af

De Australische politie heeft zondagavond delen van Sydney afgesloten uit vrees voor het opnieuw oplaaien van de rellen van vorige week....

Inwoners van de wijk kunnen alleen via controleposten naar binnen en naar buiten als ze zich kunnen identificeren.

De afgesloten stadsdelen zijn de omgeving van het strand Bondi Beach en de voorstad Brighton-le-Sands bij de luchthaven. Zeker 2000 politiemensen waren ingezet voor extra patrouilles en controles van auto's.

Bij die controles namen zij zondagavond messen, knuppels met spijkers, stalen spiezen, boksbeugels en flessen brandstof in beslag. In een auto troffen agenten een vat met 25 liter brandstof aan, evenals een grote hoeveelheid condooms voor het vervaardigen van molotovcocktails.

‘Zolang het nodig is, gaan we hier mee door’, zei de commissaris van de politie van de staat New South Wales zondag. Hij vertelde dat er sinds vrijdag zestig personen zijn aangehouden.

De rellen barstten een week geleden uit bij het zuidelijke strand in Cronulla. Dronken Australiërs vielen mensen met een Arabisch uiterlijk aan. Zij zeiden dat zij hun strand wilden verdedigen tegen Libanese jongeren, die zij betichtten van het aanvallen van strandwachten. Libanese jongeren sloegen in de dagen daarna terug en richtten vernielingen aan.

Vrijdag waarschuwde de politie de bevolking dat zij beter weg kon blijven van de stranden in Sydney, Newcastle en Wollongong. Ondanks het mooie weer namen veel mensen zich die raad ter harte. Het is zomer in Australië, maar aan was het net zo rustig als in de winter.

Meer over