Politie Singapore arresteert kopstuk berucht goksyndicaat

De politie in Singapore heeft het veronderstelde kopstuk van een internationaal goksyndicaat opgepakt. Het zou gaan om de beruchte matchfixingverdachte Tan Seet Eng, alias Dan Tan. Hij is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het gezicht van de Aziatische gokmaffia, die wereldwijd honderden voetbalwedstrijden heeft gemanipuleerd.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS MENNO VAN DONGEN en WILLEM FEENSTRA

AMSTERDAM - Interpol spreekt van een doorbraak in de strijd tegen matchfixing. Volgens secretaris-generaal Ronald Noble heeft Singapore met de arrestatie van de belangrijkste verdachten van het goksyndicaat 'een belangrijke stap gezet'.

In totaal zijn er woensdag twaalf mannen en twee vrouwen opgepakt. Ze zouden werken voor een bende die op grote schaal spelers omkocht en vele miljoenen heeft verdiend door te gokken met voorkennis.

In februari dit jaar maakte Europol bekend dat er een luchtje zit aan minstens 680 internationale voetbalwedstrijden, onder meer in de Champions League. Meer dan de helft van die gemanipuleerde duels vond plaats in Europa.

Opsporingsambtenaren zien de organisatie van Dan Tan als de bron van het kwaad. Het Openbaar Ministerie in Italië heeft gevraagd om zijn arrestatie en uitlevering. Hij wordt verdacht van het manipuleren van tientallen duels in de Serie A en B, tussen 2008 en 2011. Zijn organisatie zou spelers, scheidsrechters en andere betrokkenen voor zich hebben gewonnen.

Ook de Hongaarse autoriteiten denken genoeg bewijs te hebben om een zaak te beginnen tegen Dan Tan. België, Duitsland, Zwitserland, Turkije, Zimbabwe, Guatemala en Canada behoorden eveneens tot zijn werkgebied.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Singaporaan wordt uitgeleverd. Een anonieme politiefunctionaris heeft tegen Associated Press gezegd dat de hoofdverdachte niet is opgepakt naar aanleiding van buitenlandse verzoeken. Singapore heeft ook geen uitleveringsverdrag met landen als Italië.

Twee jaar geleden dook Dan Tans naam al op in een grote matchfixingzaak in Finland. Die kwam aan het rollen na de arrestatie van zijn landgenoot Wilson Raj Perumal, die uiteindelijk is veroordeeld tot 2 jaar celstraf voor het manipuleren van 24 voetbalwedstrijden. Perumal heeft strafvermindering gekregen omdat hij meewerkt met de autoriteiten. Hij stelt dat Dan Tan zijn baas was en heeft informatie over hem gedeeld met justitiële autoriteiten in meerdere landen.

undefined

Meer over