Politie richt eenheid op voor drones

Bij de Nationale Politie is een eenheid in oprichting die is gespecialiseerd in het besturen van drones - onbemande vliegtuigjes die met camera, nachtzicht en warmtedetectie zijn uitgerust. Voor deze UAS-eenheid ('Unmanned Aerial Services') worden agenten opgeleid bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium NLR in Amsterdam.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit antwoorden van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op Kamervragen van D66 over de inzet van drones boven bewoond Nederlands grondgebied. De politie heeft in 2012 voor ruim 180 duizend euro een onbekend aantal drones aangeschaft voor 'onderzoek'. Doel hiervan is 'besluitvorming over eventuele verdere aanschaf' van onbemande vliegtuigjes die voor politietaken kunnen worden ingezet.

Nu worden voor opsporing en handhaving van de openbare orde nog drones ingezet van defensie. Deze zogeheten Ravens werden het afgelopen jaar 81 keer door militairen ingezet voor politietaken. Burgemeesters en officieren van justitie dienden vorig jaar 112 aanvragen in voor onbemande vluchten bij defensie, maar die werden niet allemaal uitgevoerd omdat de weersomstandigheden soms te slecht waren.

De kosten van die vluchten voor politietaken liepen uiteen van 2.351 euro voor een dagdeel tot ruim 34 duizend euro voor 'langdurige inzet'. Hiervoor betalen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de ministeries van Veiligheid en Binnenlandse Zaken 'structureel een bedrag' aan defensie.

Tuinen

Drones verbreden het cameratoezicht naar particulier terrein, zoals tuinen. Burgers worden vooraf niet over deze vluchten geïnformeerd. Op vragen over privacy antwoordt Opstelten dat Ravens opereren op een hoogte van ongeveer 300 meter. Daar is de beeldkwaliteit van de daglichtcamera te slecht voor gezichtsherkenning en zijn met de nachtcamera 'slechts de contouren van warmtebronnen' zichtbaar.

Beelden van drones worden rechtstreeks door de politie meegekeken. Ze worden opgeslagen als ze 'relevant' zijn voor strafrechtelijk onderzoek. Met andere gegevens zijn die beelden mogelijk tot een persoon te herleiden, aldus Opstelten. In enkele henneponderzoeken hebben beelden van defensie tot de vervolging van verdachten geleid.

undefined

Meer over