Politie rekent opnieuw topman Cali-kartel in

In de Colombiaanse hoofdstad Bogotá heeft de nummer zes van het Cali-kartel, Phanor Arizabaleta, zich zaterdag aan de politie overgegeven....

AP, Reuter

BOGOTA

De 57-jarige Arizabaleta is de vijfde leider van het drugsimperium die binnen een maand tijd achter slot en grendel is gezet. Hij wordt verdacht van de handel in drugs, van ontvoering en de opdracht tot de moord op een lid van de geheime dienst in juni. Op Arizabaleta's hoofd stond een prijs van 600 duizend dollar.

Het Cali-kartel, dat 80 procent van 's werelds cocaïnehandel voor zijn rekening neemt en ook heroïne exporteert, is de laatste maanden een dagelijks doelwit van de politie. Zij wordt daartoe aangespoord door de Verenigde Staten, die de Colombianen terzijde staan met narcotica-brigades en hun eigen geheime dienst, de CIA.

In hun pogingen het drugsimperium uit te roeien, hebben de autoriteiten grote beloningen uitgeloofd. In het hele land zijn wanted-posters opgehangen en helikopters strooien duizenden pamfletten uit boven de steden. Twee informanten hebben samen al een kleine twee miljoen dollar beloning opgestreken.

De overgave van Arizabaleta komt nog geen week na de vangst van José Santacruz Londono, de nummer drie van het Cali-Kartel. Daarvóór werden al drie kopstukken gevangen gezet. Op twee topmannen wordt nog jacht gemaakt.

Meer over