Politie pakt twee bestuurders Chickfriend op in onderzoek naar fipronilschandaal

De Nederlandse en Belgische politie hebben vandaag simultaan huiszoekingen gedaan in het onderzoek naar fipronil in eieren. Daarbij zijn de twee bestuurders van het Nederlandse pluimveeservicebedrijf Chickfriend opgepakt, en belastend materiaal en waardevolle goederen in beslag genomen. Dat melden het Nederlandse en Belgische OM.

Leen Vervaeke
Eieren worden vernietigd bij een pluimveehouder op last van de NVWA. Beeld anp
Eieren worden vernietigd bij een pluimveehouder op last van de NVWA.Beeld anp

In Nederland viel de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) binnen op acht adressen. Daaronder waren de woningen van de twee bestuurders van Chickfriend, in Zaltbommel en Barneveld, alsook een opslagloods in Ede. De twee bestuurders, Matthijs IJ. (24) en Martin van de B. (31), werden opgepakt.

Zij werden al langer als Nederlandse hoofdverdachten van het gifeierschandaal gezien, omdat zij op grote schaal met fipronil vermengde bestrijdingsmiddelen in kippenstallen zouden hebben gebruikt. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid en het voorhanden hebben van een verboden biociden. In de apparatuur van hun bedrijf werden eerder al monsters genomen.

Ook de woning van een Nederlandse handelaar, die vermoedelijk samenwerkte met de Belgische hoofdverdachte Patrick R., werd doorzocht. Bij de huiszoekingen werden verschillende auto's, banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen.

In België vonden de invallen plaats op elf adressen in de Kempen en in de provincie Oost-Vlaanderen, onder meer in Weelde, waar de Belgische hoofdverdachte Patrick R. woont. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws ging het daarbij vooral om desinfecteerbedrijven, die fipronil in kippenstallen zouden hebben gebruikt, en bij een veearts.

De huiszoekingen waren een gecoördineerde actie van het Nederlandse en Belgische OM, met ondersteuning van Eurojust en Europol. In totaal namen 140 leden van verschillende diensten deel aan de invallen. Nederland en België richtten ook een gemeenschappelijk onderzoeksteam op naar de fipronilbesmettingen.

Doordat fipronil in eieren terechtkwam, werden zo'n 180 Nederlandse en 86 Belgische pluimveebedrijven stilgelegd. Beeld anp
Doordat fipronil in eieren terechtkwam, werden zo'n 180 Nederlandse en 86 Belgische pluimveebedrijven stilgelegd.Beeld anp

Schade loopt in de miljoenen

Vraag is vooral wie op de hoogte was dat het giftige insecticide fipronil met een legaal middel voor pluimvee werd vermengd. Fipronil mag gebruikt worden voor honden en katten, maar niet voor kippen. Doordat fipronil in eieren terechtkwam, werden zo'n 180 Nederlandse en 86 Belgische pluimveebedrijven stilgelegd. De schade loopt in de miljoenen.

In Nederland spitste het strafrechtelijke onderzoek zich tot nog toe vooral toe op Chickfriend, een pluimveeservicebedrijf uit Barneveld dat het met fipronil vermengde bestrijdingsmiddel in tal van kippenstallen gebruikte. Zij speelden hoogst waarschijnlijk onder één hoedje met de Belgische Patrick R., bedrijfsleider van Poultry-Vision uit Weelde, die de fipronil uit Roemenië invoerde en vermengde met een legaal bestrijdingsmiddel. In totaal heeft het Belgische OM 26 verdachten in beeld.

Begin deze maand ontdekte de Belgische politie in Baarle-Hertog een loods van R. met daarin 6.000 liter fipronil. In de krant De Standaard gaf de advocaat van Patrick R. toe dat deze wist dat zijn producten fipronil bevatten. Volgens de advocaat waren ook de afnemers van R., waaronder Chickfriend, op de hoogte van de aanwezigheid van fipronil.

Lees verder

Belgische minister haalt uit naar Nederland: NVWA wist vorig jaar al van fipronilbesmetting
De Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme haalt in het fipronilschandaal zwaar uit naar Nederland. Volgens Ducarme trof de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in november 2016 al fipronil aan in eieren, zonder de buitenwereld hierover in te lichten. Het onderzoek naar de huidige fipronilbesmetting zou bovendien vertraging opgelopen hebben doordat de NVWA niet reageerde op vragen om informatie uit België.

Al half mei werden er in België besmette eieren gevonden
De Belgische voedsel- en warenautoriteit wist al op 2 juni dat er fipronil in eieren kon zitten, maar sloeg pas anderhalve maand later alarm op Europees niveau. Daardoor hebben er in de buurlanden Nederland en Duitsland, maar ook in Frankrijk, Scandinavië en Zwitserland langer vergiftigde eieren in de winkel gelegen dan nodig was geweest.

Hij kan niet anders dan ruimen, zegt ze boer
Een Drentse boer die zijn fipronilkippen laat doden begrijpt niets van de demonstranten voor zijn erf. (+)

Meer over