Politie pakt advocaat op van oprichter No Surrender

De politie heeft maandagavond de 69-jarige advocaat Jan Piet van R. opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender. De 45-jarige partner van Otto is ook opgepakt.

Kaya Bouma
Leden van motorclub No Surrender. Beeld ANP
Leden van motorclub No Surrender.Beeld ANP

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM). De Haagse advocaat met een kantoor in Amsterdam heeft No Surrender in het verleden bijgestaan, maar is niet Otto's raadsman in de omvangrijke strafzaak tegen hem. Het OM kan niet zeggen op welke verdenking de advocaat is opgepakt. 'De politie zoekt uit wat zijn rol precies is', aldus een woordvoerder. Het is uitzonderlijk dat een advocaat wordt opgepakt.

Klaas Otto (49) werkte eerder naar eigen zeggen voor de advocaat. Hij wierf klanten voor hem en bezocht voor gedetineerden in het buitenland.

Witwassen en afpersing

De politie deed maandagavond opnieuw een inval op het woonwagenkamp in Bergen op Zoom waar Otto woont. Ook op zeven andere plekken in het land deed de politie invallen. Daarbij werd onder andere een vuurwapen, munitie en geld in beslag genomen.

Otto was vrijdagmorgen opnieuw aangehouden door de politie, nadat hij eerder die week onder strenge voorwaarden was vrijgelaten. Hij had zich niet aan de regels van zijn vrijlating gehouden. Ook de 21-jarige zoon en de 31-jarige schoonzoon van de voormalig voorman van de motorclub zijn vrijdag opgepakt.

Otto wordt onder meer verdacht van witwassen en afpersing. Ook wordt hij verdacht van betrokkenheid bij een granaataanslag en een brand bij een ander motorclublid met wie hij ruzie had.

Leden van motorclub No Surrender tijdens de uitvaart van captain Brian Dalfour. Beeld ANP
Leden van motorclub No Surrender tijdens de uitvaart van captain Brian Dalfour.Beeld ANP

'Ik vind dit soort zaken het risico van het vak'
Panoramahoofdredacteur Frans Lomans werd in de zomer van 2014 bedreigd om niet te schrijven over motorclub No Surrender. Panoramaverslaggeefster Mylène de la Haye zou meekijken bij een speciaal opgerichte vrouwenafdeling van de motorclub, maar na twee afleveringen stopt Panorama met de serie omdat No Surrender niet blij was met verwijzingen naar bepaalde activiteiten van de motorclub in de concepttekst. Lomans licht in een interview met de Volkskrant toe. (+)

Een medewerkster van het ministerie van Defensie zou vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld aan de ex-voorman van motorclub No Surrender, Klaas Otto. De 38-jarige vrouw wordt verdacht van valsheid in geschrifte en schending van haar ambtsgeheim.

Meer over