Politie Pakistan slaags met betogers

In de Pakistaanse stad Lahore is de politie zondag slaags geraakt met betogers. Honderden demonstranten, onder wie advocaten en leden van de religieuze partij Jamaat-e-Islami, gooiden stenen naar de politie.

ANP

De betogers zijn bezig met een ‘lange mars’ naar de hoofdstad Islamabad die donderdag begon. De demonstranten willen maandag in Islamabad arriveren. De betogers willen dat de regering tientallen rechters weer aanstelt die in 2007 uit hun functie waren ontheven.

Oppositieleider Nawaz Sharif sprak zondag de menigte toe. Hij zei dat hij huisarrest had gekregen, maar dat werd door de regering later ontkend. Volgens zijn partij PML-N wil Sharif zich aan het hoofd stellen van de optocht van auto's en busjes naar Islamabad. Volgens ooggetuigen is hij in een auto gestapt, maar het was niet onmiddellijk duidelijk of hij Lahore mocht verlaten.

Waarnemers menen dat de campagne van de advocaten is uitgelopen op een machtsstrijd tussen Sharif en president Asif Ali Zardari, de weduwnaar van de vermoorde ex-premier Benazir Bhutto. Zardari, die eerder beschuldigd was van corruptie, zou bang zijn dat de ontslagen rechters na terugkeer in hun functie een einde willen maken aan de amnestie die hij gekregen had.

Meer over