Politie: opgepakte terreurverdachten wilden aanslag plegen in Berlijn

De drie terreurverdachten die donderdag door de Duitse politie werden gearresteerd, hadden plannen voor een aanslag in Berlijn. Dit meldt de Duitse politie. Er is sprake van een verhoogd dreigingsniveau in de hoofdstad.

Agenten nemen een verdachte mee na een inval in zijn huis. De politie heeft in verschillende panden invallen gedaan, om mensen die verdacht worden van banden met Islamitische Staat op te pakken. Beeld ap
Agenten nemen een verdachte mee na een inval in zijn huis. De politie heeft in verschillende panden invallen gedaan, om mensen die verdacht worden van banden met Islamitische Staat op te pakken.Beeld ap

De politie in Duitsland deed donderdagochtend invallen op diverse adressen als onderdeel van een grote operatie tegen vier verdachte Algerijnen, vermeende aanhangers van Islamitische Staat. Er werden drie arrestaties verricht.

Verschillende media beweerden vandaag dat de aanslagen gericht zouden zijn op het Alexanderplatz, in het centrum van Berlijn. De Berlijnse politie ontkracht dit en zegt dat er geen aanwijzingen zijn gevonden van het prezieze doelwit voor de geplande aanslag.

De politie-invallen van vandaag, uitgevoerd door speciale eenheden, werden gedaan in vier flats en twee kantoren in de Berlijn. In de plaatsen Attendorn (Noordrijn-Westfalen) en in de deelstaat Nedersaksen werden ook invallen gedaan. De politie nam computers, schetsen (plattegronden) en mobiele telefoons in beslag.

Banden met IS

Een van de verdachten wordt gezocht door de Algerijnse autoriteiten. Hij wordt ervan verdacht lid te zijn van Islamitische Staat en militaire trainingen in Syrië te hebben gevolgd, aldus een woordvoerder van de Berlijnse politie tegen persbureau Reuters.

De hoofdverdachte, een 35-jarige man, eveneens uit Algerije, werd in een vluchtelingenopvang in Attendorn (Noordrijn-Westfalen) opgepakt. Hij is in het najaar als vluchteling naar Duitsland gekomen, via de zogeheten Balkanroute. Ook zijn vrouw en twee kinderen moesten mee.

De politie kwam met honderden mensen in actie. Behalve in Berlijn en Attendorn waren er invallen in Hannover. De politie zoekt nog naar twee andere Algerijnen. Een van hen, een 26-jarige man, zou enkele weken geleden nog in het Belgische Molenbeek zijn geweest. Daar woonde ook het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs in november.

De angst voor een aanslag in Duitsland is toegenomen sinds de aanslagen van november in Parijs.

Speciale eenheden van de Duitse politie verlaten een appartement na een huiszoeking in Hannover, Duitsland Beeld epa
Speciale eenheden van de Duitse politie verlaten een appartement na een huiszoeking in Hannover, DuitslandBeeld epa
Meer over