Politie ontruimt Gezi-park met traangas en waterkanon

De Turkse politie is met waterkanonnen en traangas het Taksimplein opgegaan en het Gezi-park binnengedrongen, enkele uren nadat premier Tayyip Erdogan aankondigde dat de demonstranten die zich daar al weken ophouden voor zondag het plein en het park moeten hebben verlaten.

Het is voor het eerst in weken dat de politie ook het park onder handen nam. Het tentenkamp in het park was uitgegroeid tot een symbool van verzet tegen de regering-Erdogan. Maar nu steeg witte rook omhoog toen een cordon van politieagenten het park binnenmarcheerde. Zij haalden banieren van de demonstranten neer, gooiden een voedselstalletje omver en sprayden traangas over de tenten, zodat degenen die zich binnenin bevonden zich naar buiten haastten.

Volgens de zender NTV riepen de agenten daarbij: 'Dit is een illegale daad, die is jullie laatste waarschuwing. Ga hier weg.'

Binnen een half uur waren alle demonstranten het park uit, hun gekleurde tenten gedwongen achtergelaten. Al snel reden bulldozers het park binnen om het vuilnis weg te vegen. Werklieden met helmen en fluorescerende vesten trokken de tenten naar beneden. De demonstranten boden weinig fysieke weerstand, toen ze door de autoriteiten gedwongen werden het park te verlaten.

In de omgeving van het park raakten verspreide groepjes betogers vervolgens slaags met agenten. Betogers bouwden barricades in de bekende winkelstraatstraat Istiklal Caddesi die naar het Taksimplein en Gezipark leidt. In deze straat is ook het imposante Nederlandse consulaat gevestigd, ooit de Nederlandse ambassade in het Ottomaanse Rijk.

Toespraak
Erdogan zei tijdens zijn toespraak vanmiddag voor een aanhang van tienduizenden in de hoofdstad Ankara dat het plein en het Gezi-park in Istanbul vandaag nog leeg moesten zijn, 'anders weten veiligheidstroepen hoe ze het moeten evacueren'. Enkele uren daar weer voor hadden de demonstranten juist laten weten hun positite niet te zullen opgeven. De demonstranten eisen dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor het harde optreden van de politie worden gestraft en dat gearresteerde betogers worden vrijgelaten.

Erdogan haalde in zijn toespraak vandaag opnieuw uit naar de betogers die al twee weken een zitprotest houden in het Gezi-park. De premier hekelde het 'complot tegen zijn regering' dat volgens hem de werkelijke reden voor de protesten is.

Morgen staat op het Taksimplein een bijeenkomst van Erdogans AK-partij gepland. De Turkse president Abdullah Gül heeft de demonstranten ook opgeroepen naar huis te gaan. Het park in een geliefd deel van de centrale wijk Beyogluis al enkele weken het epicentrum van betogingen tegen het beleid van premier Erdogan. Aanleiding daar te demonstreren was het plan om er een Ottomaans militair complex na te bouwen dat er van 1808 tot 1940 heeft gestaan.

Op 28 mei was er een demonstratie daartegen in het park zelf. Die mondde echter dezelfde week nog uit in betogingen in heel het land tegen Erdogan en in een krachtmeting tussen de premier die al 10 jaar regeert en de oppositie.

Erdogan wint al tien jaar met gemak verkiezingen. Hij heeft het bruto binnenlands product per inwoner verdrievoudigd en de omvang van de export bijna vertienvoudigd. Toch groeit de oppositie door de autoritaire stijl van de premier, zijn religieuze conservatisme en zijn omstreden buitenlandpolitek ten aanzien van Syrië.

null Beeld afp
Beeld afp
Het tentenkamp in Gezi Beeld epa
Het tentenkamp in GeziBeeld epa
Beeld van een eerdere botsing tussen demonstranten en de oproerpolitie Beeld afp
Beeld van een eerdere botsing tussen demonstranten en de oproerpolitieBeeld afp
Meer over